“KOPIJA” BOTIČELIJA IPAK ORIGINAL: Madona sa detetom delo čuvenog slikara

“KOPIJA” BOTIČELIJA IPAK ORIGINAL: Madona sa detetom delo čuvenog slikara


Stručnjaci kažu da je Botičelijeva “kopija” u velškom muzeju ipak original. Nacionalni muzej je izložio sliku Madone i deteta koja je decenijama bila odbačene kao kopija Botičelijevog stila.

Priča o ponovnom otkriću dokumentovana je u epizodi iz serijala BBC Izgubljena remek dela Britanije, u kojoj je tim umetničkih detektiva na čelu sa istoričarem umetnosti Bendorom Grosvenorom otkrio da je reč o originalu.

“Uprkos svim slojevima boje, delovi su me podsetili na Botičelijevu najpoznatiju sliku Rođenje Venere. Sada sam uveren da je Botičeli igrao važnu ulogu u njenom oslikavanju”, rekao je jedan od restauratora.

madona

Čišćenje i analiza konzervatora Sajmonja Džilespeja otkrila je neverovatan kvalitet slike. Infracrveno svetlo pokazalo je podcrtavanje tipično za Botičelijev atelje, zajedno sa brojnim promenama oko ruku, dokazujući da slika nije bila jednostavna kopija.

Takođe je otkriveno da je Botičeli gotovo sigurno razvio crtež – profilni crtež čovekove glave napravljen pre nego što je slika bila završena. Džilespi je otkrio da je lučna pozadina delo falsifikatora, dodata početkom 20. veka, verovatno da bi sakrila činjenicu da je slika značajno smanjena u odnosu na veće delo.

Adam Vebster, glavni konzervator u Nacionalnom muzeju Velsa, rekao je da projekat pokazuje presudnu ulogu očuvanja i pravilnog razumevanja nasleđa:

“Oduševljeni smo i zahvalni na rezultatima. Slika je sada u našim galerijama i nadam se da će obožavaoci ove serije doći i uživati u ovom remek delu.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar