“KORENI BALKANA”: Ekološki mural oplemenio izgled Dorćola

“KORENI BALKANA”: Ekološki mural oplemenio izgled Dorćola

TANJUG / STEFAN DRLJACA / an


Mural visok preko 25 metara s temom “Koreni Balkana” osvanuo je u Beogradu na fasadi zgrade u Venizelosovoj ulici broj 1, kao delo uličnih umetnika nastalo uz podršku kompanije Converse, a specifičan je po tome što je oslikan specijalnim bojama koje upijaju zagađivače iz vazduha.

Converse ističe da će taj mural, osim što je oplemenio i obogatio izgled Donjeg Dorćola, ubuduće i prečišćavati vazduh.

“Desilo se nešto veliko. Zapravo, desilo se nešto ogromno”, istakla je ta kompanija u saopštenju i dodala da je mural nastao u saradnji sa artistima Artezom i Wuperom, kao i uz pomoć @sve.roze, mlade članice Converse zajednice kreativaca.

Kako je navedeno u saopštenju, mural s temom “Koreni Balkana” pored duhovnih ima i značajna praktična svojstva jer, kako objašavanjaju, čak 18 galona utrošene boje za izradu tog dela je “funkcionalni ekvivalent broju od 540 stabala”.

U pitanju su stabila, navodi Converse, zato što su te boje specijalno spravljene da bi upijale zagađivače iz vazduha i na taj način prečišćavale vazduh.

TANJUG / STEFAN TOMASEVIC / an

TANJUG / STEFAN TOMASEVIC / an

“Boje od kojih je izrađen mural su sada i metaforičke nove ”krošnje Beograda” koje će vredno raditi na tome da kvalitet vazduha koji Beograđani udišu bude sve bolji i bolji”.

To ekološko-umetničko delo nastajalo je punih šest dana, a sam završetak radova je proslavljen i tzv. give away-om u kome su svim učesnicima na projektu, kao i članovima Converse zajednice kreativaca, poklonjene Converse patike da u njima, kako je navedeno, nastave da šetaju Beogradom, ali i da u tim šetnjama sada udišu zdraviji vazduh.

Pored Beograda, još 12 svetskih metropola učestvuje u toj akciji kompanije Converse.

CONVERSE poziva sve koji žele da “napare oči i počaste pluća Converse muralom” da posete ugao ulica Venizelesova i Žorža Klemansoa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar