Krenite sa glumcima u Noć muzeja

Krenite sa glumcima u Noć muzeja


Noć muzeja 18.maja od 16 časova do ponoći, na više od šezdeset lokacija širom Begrada posetiocima otvara nove izložbe, zanimljiva zdanja, podseća na zaboravljene ljude i događaje, a evo koje sadržaje preporučuju glumci.

„U Muzeju nauke i tehnike je meni svakako najzanimljivija ona vezana za polarnu svetlost”, preporučuje jedan od naših najpopularnijih mladih glumaca Bojan Perić. „Oduvek me je fascinirala ta pojava i jedva čekam da je doživim baš tu, na Dorcolu, u našem kraju. Pogledaćui i izložbu Analogno-digitalno, jer me fascinira na koji način je tehnologija menjala i menja naše živote. I na kraju naravno, Muzej igračaka! On me vraća u srećno detinjstvo kada mi je za sreću bila dovoljna i igračka sa pijace.”

dav
Glumica Mirjana Karanovic posetiocima preporučuje Bitef teatar. „Prvi put otvara svoja vrata u ovoj manifestaciji. Sa ponosom sam igrala, i dalje igram, na daskama ovog pozorišta i vrlo dobro znam kakve sve priče krije ova zgrada i koliko one mogu da vam budu zanimljive. Ovo naše pozorište zapravo je divan, uzbudljiv i više nego živ svet koji svakim svojim metrom odiše slobodom, zbog čega se Bitef teatar odlično uklapa u ovogodišnju temu Noći muzeja, koja jednostavno glasi – sloboda”, objašnjava Karanović. „Ovo će biti i prava prilika da se upoznate sa životom i delom jedinstvene Mire Trailovic, osnivačice Bitef teatra, i da razumete koliko je bilo važno, i veoma teško, za jednu ženu da pomera granice slobode u pozorišnom, muškom svetu. Na svakom koraku Bitefa čekaju vas neverovatne priče o slobodi.”
Preporuka glumca Miloša Vlalukina, je “Vojni muzej”. „Na platou ispred muzeja se možete oprobati u viteškoj veštini – mačevanju. A ako vas privlače različe kulture, obavezno posetite Muzej afričke umetnosti.”

Noć muzeja - Muzej nauke i tehnike (12)
Glumica Jelena Stupljanin preporučuje Galeriju ULUS-a.„Izdvojila bih izložbu Vudstok – poslednja utopija kojom će i Beograd, sa celim svetom, obeležiti pola veka od kultnog muzičkog festivala. Posebno mi je drago što će na ovoj izložbi biti reči o najrazličitijim uticajima Vudstoka koji su prevazišli granice muzike i umetnosti. Bila je to zaista poslednja utopija u kojoj se sloboda mogla osetiti na svakom ćošku. Biće mi drago da publika Noći muzeja, makar na jedno veče, oseti taj duh.”

Noć muzeja - Muzej jugoslovenske kinoteke
Glumac Milan Marić oduševljen je Jugoslovenskom kinotekom.Kinoteka je moja preporuka u Noći muzeja i to iz više razloga! Možete sebi da date oduška i razbijete stakleni pod. Ali bez straha, samo napred! U pitanju je zapravo umetnicki rad čuvenog italijanskog skulptora Alfreda Pirija koji se nakon Rima, Firence, Bolonje i drugih gradova sprema da izazove našu publiku. Osim toga, moći ćete da pogledate i šta je sve zabeležio naš čuveni reditelj Slobodan Šijan dok je tragom Alfreda Hickoka povezivao Beograd i Holivud! ”
Zvezda brojnih poznatih serija Vaja Dujović obilazak muzeja počeće u Etnografskom muzeju gde je izložba neverovatnih ogledala. „Neka od tih ogledala stara su i po ceo vek, a saznaćete nešto više i o tome kakvu su ulogu ogledala imala u našoj tradiciji, običajima, svakodnevnom životu… Preporučila bih i obilazak Fakulteta muzičke umetnosti, gde bi trebalo da se upoznate sa velikim Petrom Stojanovićem. Reč je o našem najplodnijem i najobrazovanijem kompozitoru kog smo nepravedno zaboravili.”

Noć muzeja - SIV
Spoj izvodačkih umetnosti, književnosti nauke inspirisao je glumca Vučića Perovića: „Posetioci ce imati priliku da pogledaju po mnogo čemu jedinstven performans reditelja Nikole Zavišica. U pitanju je The Box 2.1, koji ce svoja izvodenja u Paviljonu Cvijeta Zuzorić imati kako za najmlađu, tako i za nešto stariju publiku. Toliko pokreta, boja, naucnih trikova, lasera i svetlosnih efekata upregnuto je da bi vas na kratko prebacilo u neku sasvim novu dimenziju kojom na sve strane odjekuju Njegoševe reči iz ‘Luče mikrokozme’.”
Noć muzeja, koja se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.Desetu, jubilarnu godinu zaredom kanal Viasat History je ponosni nacionalni sponzor manifestacije Noć muzeja.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar