“Led Zeppelin” posle 45 godina optuženi da je “Stairway to Heaven” plagijat

“Led Zeppelin” posle 45 godina optuženi da je “Stairway to Heaven” plagijat

Članovi grupe "Led Zeppelin" uskoro pred porotom


Advokati Rendija Vulfa pokojnog gitariste grupe “Spirit” tuže Roberta Planta i Džimija Padža za kopiranje pesme “Taurus” 

 

Okružni  sudija losanđeleske oblasti utvrdio je da postoji “dovoljno indicija” da je grupa “Led Zeppelin” “ukrala” muziku za pesmu “Stairway to Heaven”. To je osnova za sudski spor u kome će osnivači kultnog benda Robert Plant i Džimi Padž posle 45 godina naći pred sudom pod optužbom da su plagirali pesmu “Taurus” benda “Spirit”.

Advokati Rendija Vulfa, pokojnog gitariste grupe “Spirit”, imaju osnova za tužbu za kopiranje jer je sličnost između pesama, prema sudskoj proceni, dovoljna da se slučaj iznese pred porotu 10 maja.

Pesma “Stairway to Heaven”, objavljena 1971. godine, a mnogi je smatraju jednom od najvećih rok tvorevina svih vremena.

Optužba za kršenjem autorskih prava koju je u ime grupe “Spirit” pokrenuo zastupnik Majkl Skidmor, zasniva se na tome da je pesma nastala nakon što su Plant i Padž čuli pesmu “Taurus” dok su bendovi bili na zajedničkoj turneji 1968. i 1969.

 

Sa sruge strane dvojac iz “Zeppelina” Robert Plant i Jimi Padž tvrde da su napisali “Stairway to Heaven” u usamljenoj vikendici u Velsu.

Američki okružni sudija Geri Klausner kaže da porota može da zaključi da je sličnost između prva dva minuta pesama “Stairway to Heaven” i “Taurus”  posredna:

– Iako je tačno da je opadajuća hromatska četivoroakordna progresija koja se javlja u obe pesme  česta u muzičkoj industriji, sličnosti ovde prevazilazi osnovnu strukturu, zaključuio je sudija Klausner.

– Ono što ostaje je subjektivna procena “koncepta i osećaja” koje ova dva dela sobom nose, a to više nije zadatak  za sudiju nego za porotu, zaključio je on.

"Led Zeppelin" u svom najboljem izdanju

“Led Zeppelin” u svom najboljem izdanju

document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar