Makartni posle pola veka vraća autorska prava na pesme “Bitlsa”

Makartni posle pola veka vraća autorska prava na pesme “Bitlsa”

Ser Pol Makartni FOTO AP/John Raoux


“Liverpulske bube” izgubile su prava na neke svoje pesme još 1967. godine, a jedno vreme bila su i u posedu Majkla Džeksona koji time trajno pogoršava prijateljstvo sa Polom

Pol Makartni ima nameru povrati autorska prava za pesme “Bitlsa” u Sjedinjenim američkim državama, piše Bi-Bi- Si.

Kako se navodi iako je koautor većine hitova “liverpulskih buba” on nikada nije imao kontrolu nad autorskim pravima za neka od svojih najtiražnijih dela. Prema američkom zakonu iz 1976. godine autori mogu da povrate prava posle 56 godina, pa će Makartniju prava za neke od pesama koje je napravio u tandemu sa Lenonom biti dostupna 2018. i on je sprema da ih povrati.

Prema navodima Bilborda Makartni je još u decembru obavestio nadležne agencije da ima nameru da vrati prava za 32 pesme nastale u periodu od 1962 – 1964, dok će za neke nastale u kasnijim fazama grupe kao što su “Come Together” i “Why Don’t We Do It In The Road” pravo na ubiranje tantijema moći da traži tek 2025. godine.

"Bitlsi" u vreme najveće popularnosti

“Bitlsi” u vreme najveće popularnosti

Neimenovani izvor rekao je za magazin da Pol ima nameru da povrati prava samo na polovinu pesama na kojima je koautor sa Lenonom dok će ostale ostati u vlasništvu Sonija.

U ranim danima karijere, menadžer Brajan Epstajn, ubedio Lenona i Makartnija da formiraju izdavačku kuću sa muzičkim impresariom Dikom Džejmsom objašnjavajući da će to biti najpametniji način da zarade novac od svojih pesama. U narednih nekoliko godina, bend je postao veći nego što je iko očekivao, a izdavačka kuća “Northern Songs” stigla je berzu. Lenon i Makartni završili su sa po 15 posto akcija, dok su Džejms i njegov partner Čarls Gold između sebe, kao predsednici, kompanije podelil 37,5 posto, a Džordž Harison i Ringo Star su, na svoje nezadovoljstvo, dobili samo po 0,8 posto.

Godine 1967, nakon Epstajnove smrti, odnosi između benda i komanije se pogoršavaju i Džejms naglo prodaje prava za 1,5 milion funti bez obaveštavanja “Bitlsa”, uskrativši im time priliku da zadrže prava.

Biografija

Skoro 20 godina kasnije, Majkl Džekson kupuje paket autorskih prava u koji su između ostalog uključene i pesme Litl Ričarda i “Pretendersa” za 41.5 miliona dolara i time trajno pogoršava prijateljstvo sa Polom Makartnijem.

– Prijatelji ne rade jedni drugima takve stvari, ne izmiču jedni drugima tlo pod nogama- rakao je tada “Bitls”, a ostalo je zabeleženo u Džeksonoj biografiji Džeja Rendi  Taraborelija.

Kasnije, 1995. godine, Džekson prodao polovinu svog udela komaniji Soni, a japanska kompanija kupila je ostatak Džeksonovog udela ranije ovog meseca.

I dok će Makartni verovatno uspešno vratiti autorska prava pod okrilje “Bitlsa”, Lenonov deo  Joko Ono prodala je kompaniji Soni još 2009. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar