MEĐUNARODNI SPOR: Bečka firma od Narodnog muzeja u Beogradu potražuje milione

MEĐUNARODNI SPOR: Bečka firma od Narodnog muzeja u Beogradu potražuje milione

Narodni muzej Beograd


Bečka firma „Kunsttrans“ pokrenla je arbitražni postupak zbog povrede Sporazuma između Vlade SRJ i Vlade Austrije iz 2002 , a u vezi sa planiranim smeštanjem eksponati iz Narodnog muzeja

Dugogodišnji spor između bečke firme za prevoz umetničkih dela „Kunsttrans“ i Narodnog muzeja u Beogradu, epilog će dobiti pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu.

„Kunsttrans“ od Srbije traži obeštećenje od više miliona evra za zakup privremenog depoa u Krnjači, koji, inače, nikada nije korišćen, a u koji je Narodni muzej trebalo da smesti svoje zbirke tokom obnove.

U Državnom pravobranilaštvu su potvrdili da je informacija koju je ovih dana objavio bečki list „Virtšaftblat“ tačna, ali da još ne znaju šta je osnova za utuženje.

Zasad su dobili samo zvaničnu informaciju da je pokrenut arbitražni postupak i da će tužba do njih stići kasnije.

Kako „Večernje novosti“ saznaju, Srbiju u Vašingtonu tuže dva „Kunsttransa“ – „Kunsttrans“ d.o.o. iz Beograda i „Kunsttrans Holding GmbH“ iz Austrije, zbog povrede Sporazuma između Vlade SRJ i Vlade Austrije iz 2002.

Oni traže da im se za proteklih sedam-osam godina plati kirija od 35.000 evra mesečno za zakup depoa površine 804 kvadrata u beogradskom naselju Krnjača. I to, sa pripadajućom kamatom. Istovremeno, traže naknadu svih troškova ranijih sudskih postupaka, kao i zbog propuštenih poslovnih prilika, neostvarene dobiti, narušenog ugleda…

Pravdu pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu, „Kunsttrans“ je potražio pošto je izgubio parnicu protiv Narodnog muzeja i Ministarstva kulture, zbog neplaćanja zakupnine.

Doneta je izvršna presuda, a zahtev „Kunsttransa“ za njenu reviziju 5. februara 2015. odbačen je kao nedozvoljen.

Zamešateljstvo između „Kunsttransa“ i Narodnog muzeja u Beogradu traje otkako je potpisan Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

„Kunsttrans“ je trebalo da obezbedi depo u kom će biti smešteni vredni eksponati Narodnog muzeja tokom rekonstrukcije zgrade na Trgu Republike. Ugovor je zaključen pod uslovom da Vlada Srbije kasnije potpiše garanciju za ispunjenje obaveza Narodnog muzeja, tvrde u „Kunsttransu“.

Međutim, Vlada je 20. 7. 2006. donela samo zaključak kojim se podržava rekonstrukcija Muzeja, ali on ne predstavlja garanciju za ispunjenje obaveza muzeja prema „Kunsttransu“.

Glavna obaveza ove firme bila je da u roku od šest meseci od Ugovora obezbedi prostor za smeštaj kulturnih dobara.

Sud je utvrdio da „Kunsttrans“ nije ispunio ovu obavezu. Kako su tada izveštavale „Novosti“, depo u Krnjači nije bio završen u vreme kad je trebalo da počne iseljavanje blaga Narodnog muzeja. Osim toga, bio je na problematičnoj lokaciji, sklonoj plavljenju.

Tako su reporteri „Novosti“, posle nekoliko kišnih dana, u Krnjači zabeležili fotografije koje svedoče o depou okruženom vodom.

Austrijska firma je iskoristila sva prava žalbe u našoj državi. Apelacioni i Vrhovni kasacioni sud potvrdili su presudu po kojoj je za kršenje ugovora kriv „Kunsttrans“.

 

AUSTRIJANCI SPREMNI I NA KOMPROMIS

Vlasnik bečke špedicije Manfred Vikas, prema pisanju „Virtšaftsblata“, tvrdi da je srpska strana koristila svaku priliku da ospori ugovor između „Kunsttransa“ i Narodnog muzeja (potpisanog 2006), a koji je, prema njegovim rečima, potvrdio i srpski parlament.

Prema tom ugovoru, piše list, muzej se obavezao da koristi objekat najmanje sedam godina. Ukupna šteta, tvrdi Vikas, iznosi od tri do četiri miliona evra. „Kunsttrans“ je spreman i na kompromis, kao i na razgovor koji bi „približio strane“.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar