Scena
03.02.2024. 08:53
R. E.

Razlog van domena kulture

Biković, ipak, NEĆE IGRATI u seriji "Beli lotos", a evo šta on kaže

1
Izvor: ATAIMAGES / A.H.

Miloš Biković pre samo tri nedelje pompezno je najavljen kao novi član treće sezone serije "White lotus", ali to se ipak neće desiti.

Producenti serije su se predomilili i odlučili da otkažu saradnju sa srpskim glumcem.

"Odlučili smo da raskinemo saradnju sa Milošem Bikovićem i uloga će biti dodeljena drugom glumcu", saopštio je portparol HBO-a, preneo je Variety.

Odluka producenata serija stigla je samo nekoliko dana nakon što je Ministarstva kulture Ukrajine osudilo zbog davanje uloge glumcu koji podržava "agresorsku" Rusiju.

"Miloš Biković, srpski glumac koji podržava Rusiju od početka invazije u punom obimu, sada će igrati u trećoj sezoni Belog lotosa", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova na društvenim mrežama.

"@HBO, da li je u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?", navedeno je u objavi.

Miloš Biković je dobio rusko državljanstvo 2021. godine i lično ga je odlikovao ruski predsednik Vladimir Putin za doprinos ruskoj umetnosti i kulturi. Glumcu je, kako je ssm rekao, 2019. zabranjen ulazak u Ukrajinu iz razloga nacionalne bezbednosti.

Biković se posle odluke producenata serije "Beli lotus" oglasio i na društvenim mrežama istakavši da se "neće poklanjati narativu koji ugrožavaju njegov integritet".

"Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo. Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi".

"Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti. Počastvovan sam što sam izabran da budem deo White Lotusa, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet. Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni", saopštio je glumac.

Biković je, prema nezvaničnim informacijama, trebalo da igra ruskog instruktora joge u hotelu na Tajlandu. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve