Scena
15.05.2021. 01:15
R.E.

Miljan Kreka Kljaković

Mnogi filmovi bez njega ne bi bili toliko dobri

Film
Izvor: Shutterstock

Znate li šta je zajedničko filmovima "Dom za vešanje", "Specijalno vaspitanje", "Varljivo leto", "Jagode u grlu", "Dina" i "Tajni prolaz"? Zajednički im je jedan čovek bez koga ti filmovi ne bi bili isti, a verovatno ni tako uspešni.

Dobra scenografija je osnov svakog filma. Zalud je sva dobra gluma, scenario, režija, ako radnja nije smeštena u prostor koji će biti uverljiv, koji neće gušiti radnju i odvlačiti pažnju. Scenografiju je do perfekcionizma doveo Miljan Kreka Kljaković.

Kao krunu njegovog rada dobio je dokumentarni film o sebi - Kreka lovac na snove. U njemu govore Ridli Skot, Džeri Luis, Paskaljević, Goran Marković. Ovaj dokumentarac, kojim će biti zatvoren ovogodišnji FEST, obuhvata četiri decenije Krekinog rada.

"Da li se meni film dopao ili nije uopšte nije važno, važno je da taj film postoji i da će ostaviti neki trag u filmskoj umetnosti i da se prvi put o filmskoj scenografiji govori na ovakav način. Jer filmska scenografija je vrlo važna za svaki film i ona je uvek tu negde na margini dešavanja svakog filma. Povučena je sa strane, a ona je jedna od najvažnijih karika u realizaciji i radu svakog filma", rekao je Miljan Kreka Kljaković gostujući u u Beogradskoj Hronici RTS-a.

Ističe da je teško uraditi dobru scenografiju, koja zavisi od nekoliko faktora. "Treba da imate osnovu, dobar scenario i dobar tekst na osnovu koga ćete razigrati svoju maštu i praviti dobar tekst. Morate da imate finansijski momenat koji je vrlo važan za izradu jednog dekora i da imate dovoljno vremena da sve to napravite. Kad sve to stavite na gomilu izrada jedne dobre filmske scenografije je izuzetno komplikovana".

Da li je novac presudan da scenografija bude dobra?

"Nema tu nekog specijalnog pravila. Veliki filmovi sa velikom scenografijom i sa velikim budžetima imaju tu prednost da mogu da se scenografski razmašu. U malom filmu, vi možete da napravite dobru scenografiju, da ona bude pun pogodak, ali je to vrlo teško", istakao je Kreka Kljaković.

On dodaje da je film jedna kompleksna materija i kompleksna umetnost. "Važni su svi autorski nivoi za izradu autorskog filma. Ukoliko se svi ti točkići na neki način spoje u pravu stvar, onda to može da profunkcioniše".

Kreka je pravio izmišljene planete, cele gradove, Veneciju za potrebe filma. Gde nalazi inspiraciju za takve stvari?

"Inspiracija pre svega dolazi od teksta koji dobijete kao zadatak. Inspiracije dolaze u zavisnosti od teme", rekao je Miljan Kreka Kljaković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Džoni Dep: *ebiga! (VIDEO)
Džoni Dep

Srpski mu sve bolje ide

05.05.2021. 16:55

Džoni Dep: *ebiga! (VIDEO)

Slavni glumac naučio još naših reči - čak i psovke.
Video
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve