Scena
02.12.2022. 16:08
Beta

Vojvodina

Moguće gašenje najstarijeg pozorišnog festivala u regionu

pozorište
Izvor: Shutterstock

Predsedništvo Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, koja okuplja sva pozorišta u Pokrajini, apelovalo je na nadležne da obrate pažnju na kulturni značaj Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, "koji svojom dugovečnošću, kvalitetom i važnošću zaslužuje bolje odluke".

U saopštenju Zajednice navedeno je da, zbog dodeljivanja minimalnih sredstava na konkursima iz godine u godinu, organizatori i učesnici ulažu maksimalan napor i entuzijazam kako zbog nedostaka novca, Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine ne bi bio ugušen.

"Kontinuirano odsustvo adekvatne podrške od strane - pre svega Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a zatim i Ministarstva kulture Republike Srbije - dovelo je organizatore Festivala do ključnog pitanja - Kome je on potreban", dodato je iz Zajednice, koja je i organizator Festivala.
 

U saopštenju se upozorava da su zbog teške finansijske situacije pozorišta koja budu odabrana da nastupaju na Festivalu, primorana da "iz svojih budžeta finansiraju dolazak i igranje predstave".

Iz Zajednice podsećaju da je Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine osnovan 1947. godine, da se u kontinuitetu održava već pune 72 godine, što ga čini najstarijim pozorišnim festivalom u regionu.

Na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine izvode se i predstave za decu na svim jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini što, kako je navedeno, doprinosi negovanju i očuvanju multikulturalnosti i zajedništva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve