Scena
08.03.2022. 13:05
R.E.

"Čarobna Melanholija"

Monografija o posebnoj ženi

Promocija monografije o Nedi Arnerić
Izvor: Goran Musić

U Velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke, održana je promocija monografije o Nedi Arnerić “Čarobna melanholija” autorke Anite Panić, koju je objavio Filmski centar Srbije.

Na promociji su govorili filmski reditelji Lordan Zafranović i Dejan Karaklajić, pozorišna rediteljka Milica Kralj, glumica Elizabeta Đorevska, urednik izdanja Miroljub Stojanović, i autorka Anita Panić.

Prisutnima se na početku promocije obratio i Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije:

"Želim da zahvalim Aniti na ovako divnoj knjizi, i želim da zahvalim Miroljubu Stojanoviću, uredniku našeg izdavaštva. Bez tih dvoje ljudi, mi večeras ne bismo bili ovde. Anita je uradila veliku stvar za našu kinematografiju".
 
Gordan Matić
Izvor: Goran Musić

Anita Panić je o svojoj knjizi rekla:

"Nadam se da će budući čitaoci biti zadovoljni, jer između dve korice ove knjige stoji puno ljubavi, razumevanja i poštovanja prema Nedinom delu i njenoj ličnosti. Gospodin Miša Radivojević, koji je napisao jedan veoma emotivan i lep tekst, upravo ga je naslovio Čarobna melanholija, definišući tako Nedinu tananu dušu, njenu prefinjenost, a zapravo vrlo snažnu i jaku ličnost. Dala sam sebi za pravo da tu divnu definiciju njene ličnosti iskoristim za naslov ove knjige”.
 

 

Miroljub Stojanović je o delu Anite Panić rekao da je "ova knjiga po svom duhu i svom sadržaju zaista jugoslovenska".

"Ovde su autori zastupljeni u knjizi bezmalo iz cele bivše Jugoslavije. Jako sam srećan zbog toga, budući da ima nekoliko briljantnih tekstova koje su pisali ljudi koji su itekako zadužili ovu kinematografiju, i još uvek su aktuelni."

Anita Panić, Miroljub Stojanović
Izvor: Goran Musić

Filmski reditelj Lordan Zafranović sarađivao je sa Nedom Arnerić u svojim filmovima:

"Neda je jednostavno zračila nečim što je neponovljivo, misteriozno. Nečim što treba tek otkriti, što je zatvoreno. Bila mi jako bliska i važna. Imala je božanstveni pokret, hod, nešto stvarno čarobno u sebi. Mogla je puno teških stvari da uradi”.
 
Lordan Zafranović
Izvor: Goran Musić

Pozorišna rediteljka Milica Kralj o Nedi Arnerić je rekla da je "Neda od malena bila izložena kamerama i reflektorima."

"Jako je teško da se čovek sakrije ispod svih tih svetala, a ona je nekako u tome uspela. Ostala je dovoljno neuhvatljiva, kao neka magija. Zavodljivo, pa i bolno tajnovita. Ona je bila prava zvezda, i to jednog šireg i ozbiljnijeg sveta nego što je ovaj u koji smo mi danas saterani. Bila je kao ličnost daleko ozbiljnija i šira nego ličnosti koje se nama danas nameću kao zvezde”.

Reditelj Dejan Karaklajić je o legendarnoj glumici govorio biranim rečima:

"Neda je bila duševna osoba. Još kao mlada imala je neku iskrenost, nešto što ju je činilo posebnom. Bila je zvezda, ali na neotrcan način. Sve što je radila duboko je osećala, duboko se trudila za to. Bila je skromna i nepretenciozna, i popularnost joj je strašno smetala. Ona je iz sebe ispuštala uloge, pravila uloge, donosila likove".
 

Glumica Elizabeta Đorevska osvrnula se na profesionalni i privatni odnos sa Nedom Arnerić:

"Koliko je velikom platnu umela da zavrišti, zaplače i zasmeje se, toliko je bila privatno introvertna. Kada stane na scenu, ona se osećala nekom potpuno drugom osobom. Imala je pravo da bude ko hoće.  Bila je i ostala divna. Činjenica je da ona odavde ne može nikada da ode - za mnoga buduća pokolenja”.

Promocija monografije o Nedi Arnerić
Izvor: Goran Musić

Recenzent knjige Daniel Rafaelić obratio se publici u Kinoteci video porukom:

"Ovo je monografija o ženi koja je obilježila ne samo saveznu kinematografiju, nego bar još 3-4 nacionalne kinematografije. Anita svojim nevjerovatnim trudom, onim istim kao što je bio i u monografiji o Mileni Dravić, ovdje zapravo nadmašuje samu sebe, jer ne stavlja sebe u prvi plan. Otvara vrata drugim glasovima da svjedoče o jedinstvenoj glumačkoj, ali i kazališnoj pojavi, koja će kroz vrijeme ostati apsolutno legendarna. Draga, topla, beskrajno uzbudljiva i izuzetno inteligentna  - to je bila Neda Arnerić".
 

Ova luksuznа monografija na 270 strana dočarava život i delo  velike filmske zvezde, Nede Arnerić. Knjigu čini osam poglavlja u kojima je analitično i sa puno zanimljivih detalja  Anita Panić predstavila život i stvaralaštvo  jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Detaljno i sa obiljem arhivske gradje rasvetljava se filmska, ali i bogata televizijska i pozorišna karijera Nede Arnerić. Ovu monografiju uzbudljivom čine i svedočenja njenih kolega sa kojima je svojevremeno delila kadar u tim delima. Knjiga je obogaćena i brojnim arhivskim fotografijama, od kojih su neke malo poznate široj javnosti. Urednik izdanja je Miroljub Stojanović, a dizajner Borut Vild.

Neda Arnerić je u karijeri dugoj skoro pola veka, odigrala  uloge u 40 pozorišnih predstava i preko stotinu filmova. Prvu ulogu dobila je sa samo 13 godina, u filmu “San” kod Puriše Đorđevića. Samouvereno je vladala kadrom, a kamera ju je naprosto obožavala, da bi već sa 15 godina, u tinejdžerskom hitu “Višnja na Tašmajdanu”, postala prava domaća zvezda. Njen glumački talenat i harizmu na velikom platnu uočili su u ranoj mladosti i stranci, te je brzo usledila i međunarodna karijera. Iako veoma mlada, donela odluku da joj ne treba veliki novac i svetska slava, već se opredelila da ostane u svojoj zemlji. Srebrna i Zlatna arena u Puli i Nagrada za životno delo “Pavle Vuisić”, bile su dokaz njene glumačke posvećenosti.

Anita Panić je dugogodišnja televizijska autorka, dokumentaristkinja i spisateljica. Karijeru  je započela na Radio Beogradu  kao autorka emisija iz kulture, pisala je kratke priče i scenarija za radijski program.  Više od dve decenije radila je  na Televiziji  Beograd  i kao  i scenaristkinja i rediteljka,  realizovala je  preko stotinu dokumentarnih emisija i filmova, za koje je nagrađivana  na međunarodnim festivalima.  Pisala je  feljtone za dnevne novine, desetine tekstova za časopise, filmska scenarija, a 2002. bila  direktor i izvršni producent kratkog-igranog filma “Spleen” srpsko-engleske koprodukcije. Autorka je nekoliko dramskih tekstova. Članica je Udruženja filmskih umetnika Srbije  i radi kao slobodni umetnik.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pet godina bez Nebojše Glogovca
Nebojša Glogovac

Nismo te zaboravili

09.02.2023. 10:29

Pet godina bez Nebojše Glogovca

Pre tačno pet godina, 9. februara 2018, oprostili smo se od Nebojše Glogovca, glumca koji spada u legende srpske scene.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve