MUZEJ AUTOMOBILA U BEOGRADU: Porše – arhetip automobila za izazovnu vožnju

MUZEJ AUTOMOBILA U BEOGRADU: Porše – arhetip automobila za izazovnu vožnju


Muzej automobila u Beogradu pravi je raj za sve ljubitelje “oldtajmera”. Za sve one za koje “staro” ne znači i spremno za otpad. Za one koji u takvim primercima vide parče priče i istorije po nekoliko vekova. Upravo je to prvi osećaj koji čovek stekne kada uđe u zgradu Muzeja u Majke Jevrosime 30. Osećaj koračanja kroz vreme, kroz stare filmove i knjige…

Okruženi ste primercima poput Marot-Gardona iz 1897. godine, Charoona iz 1908 godine. Tu je i  Ford T iz 1925. godine, prvi automobil izrađen u velikoj seriji, na montažnoj traci. Bogata kolekcija obuhvata i automobile iz 50-ih, 60-ih, 70-ih godina dvadesetog veka, ali i automobil kralja Petra i ona vozila koja je koristio Josip Broz Tito.

Tek kada postanete svesni činjenice šta vas okružuje, počnete da osećate miris ulja, što i ne čudi jer je nekada na tom mestu bila prva javna garaža na Balkanu. Garaža je osnovana 1929. i pratila je najviše standarde garažne tehnike. Tek od 1994. isti prostor menja svoju prvobitnu namenu i postaje Muzej automobila. U muzeju se danas, u stalnoj postavci najčešće nalazi oko 50 starih i retkih automobila koji su odraz vremena u kojima su nastajali. Automobili imaju poseban značaj  za upoznavanje razvoja i tehničkog napretka automobilizma kod nas i u svetu, ali i za samu istoriju automobilizma na ovim prostorima u XX veku.

_OKS1077

Za neke automobile jednostavno nije potrebna posebna najava. Upravo jedan od takvih parkiran je Majke Jevrosime 30. Reč je naravno o Poršeu “Carrera targa” iz 1986. godine.

 

 

Kao najuticajniji sportski automobil 20. veka “Porše 911” od pojavljivanja 1963. godine pa do danas predstavlja arhetip automobila za izazovnu vožnju.

Iako je položaj njegovog vazdušnog hlađenog bokser motora zvanično zastareo kao koncepcija “porše 911” je decenijama odolevao vremenu upravo zbog svog jedinstvenog šarma i osećaja koji pruža.

Ako pitate Porše entuzijaste, reći će vam da je ovaj automobil sinonim za ovaj brend.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar