NADREALIZAM FEMINIZMA: Mračna dela Remedios Varo

NADREALIZAM FEMINIZMA: Mračna dela Remedios Varo


Na pomen nadrealizma, prvo bi se setili Dalija, Ernsta, Fride. Ali retko ko će pomisliti na Remedios Varo, špansku umetnicu koja je ostavila dubok trag svojim mračnim i tajanstvenim delima.

Remedios Varo Uranga bila je jedna od retkih priznatih slikara nadrealističkih slikara prve polovine 20. veka. Prkosila je muškoj dominiciji u umetničkom svetu tog doba kroz svoj jedinstveni i osobeni pristup nadrealizmu. Temelji za njen izvorni oblik nadrealizma postavljeni su još u njenom detinjstvu i adolescenciji, podstaknuti multikulturalnom pozadinom i vaspitanjem. Takođe, veliki uticaj imao je njen otac, koji joj je usadio neke osnovne vrednosti, poput njenog žarkog perfekcionizma i slobode mišljenja, koja se kasnije oblikovala u njenom umetničkom delu.

spanska umetnica

Njen otac, inženjer po struci, negovao je umetnički potencijal svoje ćerke mentorirajući je u razvoju tehničkih veština crtanja. Takođe je otvorio vrata njenoj živoj mašti predstavivši joj fantastične i avanturističke knjige. Budući da je njen otac tehnički i filozofski uticao na njen rad, a duhovno njena duboko religiozna majka, Varo je bila rastrzana između dva sveta.

Zbog toga je odlučila da krene ka nadrealizmu i usvoji ga kao stil u kome će izraziti borbu svog unutrašnjeg sveta. U svojim slikama Varo je pronašla sigurno mesto za pobunu protiv katoličkih praksi sa svoje majčinske strane, što je umetnica smatrala prilično restriktivnim. Kombinovala je mistična bića i utopijske mašine zajedno da bi rodila jedinstveni i očaravajući stil. Umetnica je kao glavnu temu prihvatila mistiku i okultnost i odbacila hrišćansku i religioznu simboliku.

"Od akvarijuma"

“Od akvarijuma”

Varo je kroz umetnost izrazila svoja feministička uverenja i potrebu da se suprotstavi superiornosti muškaraca umetnika tog doba. U 1920-ima i 1930-ima muške slikarke nisu u potpunosti prepoznate kao prave umetnice od strane muških kolega i zato su se Varo i njene kolege nadrealisti borili da osvoje mesto u centru pažnje na sceni kojom dominiraju muškarci. Tokom svoje karijere gledaoci mogu naći ponavljajući motiv zatvorene žene – zatvaranje ženskih likova u mračne ili izolovane prostore, skrivene od spoljašnjeg sveta. Još jedan simbol koji se stalno pojavljuje je polumesec – element koji simbolizuje ženski aspekt, kao i senovita i introvertna priroda slikara, koji je pokušao da natera gledaoca kako izgleda biti umetnica početkom 20. veka.

"Ledi Godiva"

“Ledi Godiva”

Tokom nacističke okupacije Francuske, preselila se u Meksiko 1941. godine. Meksiko je trebao da bude njen privremeni smeštaj, ali uprkos tome, tu ostaje do kraja svog života. U Meksiku je upoznala lokalne umetnike Fridu Kalo i Dijega Riveru, ali se ona ipak više vezuje sa ljudima koji su proterani iz sopstvenih zemalja i izgnanicima kao što je slikarka i književnica Leonora Karington.

Alhemija neupotrebljive nauke

Preminula je od posledica srčanog udara u 55. godini, kada je bila na vrhuncu svoje karijere.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar