Scena
04.10.2019. 18:33
N. G.

NADŽIVEO JE DECU, VOLEO DA TROŠI: Rembrant je bio genije, mudrac i snob

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Za života je naslikao više od 650 uljanih slika, 2.000 crteža oko 300 gravira, mada se za neke radove ne može sa sigurnošću reći da su autentično njegovi. Rembrant Harmenson von Rajn (1606-1669) jedan je od najpoznatijih holandskih slikara koji je umro na današnji dan.

Njegovi radovi se smatraju izuzetno realističnim prikazima ljudskih emocija u svim mogućim varijacijama. Na neverovatan način je koristio dramatičnu igru senke i svetla, dubinu kolorita i psihološku notu, a među njegovim najpoznatijim slikama su: "Noćna straža", "Izgubljeni sin", "Čas anatomije doktora Tulpa", "Hristos kao baštovan", "Dobri Samarićanin", "Hodočasnici u Emausu", "Suknari", "Vitsavej"...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Noćna straža

Zanimljivo je da je Rembrant oženio rođaku svog trgovca umetninama Hendrik van Uilenburgh koji mu je pomogao u da dobije provizije od bogatih umetnika. Rembrant je živeo u Uilenburgh-ovoj kući u Amsterdamu i slikao portrete ljudi iz društva. Oženio se 1634. Uilenburghovim rođakom Saskijom van Uilenburgh. Ona je poticala iz bogate porodice, a njih dvoje su sa sve većim slikarevim primanjima mogli da se presele u moderan, bogat amsterdamski kvart.

Poznati slikar se nosio sa velikim gubicima tokom svog života. On i Saskija su imali četvoro dece: Rumbartusa, Kornelija, Kornelija Drugog i Tita, rođenog 1641. godine, jedino dete koje je preživelo. Saskija je preminula devet meseci nakon Titovog rođenja, najverovatnije od tuberkuloze. Dvanaest godina kasnije, Rembrant je dobio ćerku sa svojom domaćicom i ljubavnicom Hendrickje Stoffels. Ona je umrla od kuge 1663. godine, a nekoliko godina kasnije Tit je umro sa 26 godina. Rembrant je preminuo naredne, 1668. godine i sahranjen je u neoznačenom grobu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Oluja na Galilejskom moru

Poznato je da je Rembrant krajem 1640-ih, prekomerno trošio. Važio je za snoba. U tom periodu je zarađivao manje novca, jer je dobijao manje provizije za slikanje portreta, gubio je novac na lošim investicijama, a neke njegove slike su bile oštećene ili izgubljene u moru. Nije mogao da plati hipoteku, a 1656. je proglasio bankrot. Preselio je svoju porodicu u manji dom u Amsterdamu, prodao svoju štampariju, kao i veliku umetničku kolekciju na aukciji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Čas anatomije

Arnold Houbraken (1660. do 1719.) bio je holandski slikar koji je pisao biografije o umetnicima, uključujući Rembranta. Houbrakenu je zabeležio da je Rembrant slikao portret jedne porodice kada je preminuo njegov kućni ljubimac, majmun Pak. Iz nekog razloga, umetnik je odlučio da naslika mrtvu životinju na portretu zajedno sa porodicom. Njima se to nije dopalo i navodno su tražili da ukloni majmuna sa slike. Rembrant je tvrdoglavo odbio i izgubio proviziju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve