Scena
16.05.2021. 18:55
R.E.

Bravo!

Najbolji evropski umetnik je iz Bosne i Hercegovine

Damir Imamović
Izvor: Songlines Music Award

The Best of Europe, nagrada koju tradicionalno dodeljuje britanski muzički magazin Songlines, ove godine pripala je Damiru Imamoviću.

Damirov je bio nominovan u čak dve kategorije - za Najboljeg umetnika Evrope i za Najboljeg umetnika), a pored njega u kategoriji za Najboljeg evropskog umetnika bili su nominovani: portugalska diva Mariza, engleski trubadur Sam Lee i francuski vokalni duo Cocanha.

Ceremonija dodele nagrade održaće se krajem godine u Londonu.

Damir je 2020. objavio album "Singer of Tales", koji se vrlo brzo nakon objavljivanja našao u vrhu međunarodnih top lista, a zatim su usledile i nagrade za evropski album godine od Transglobal muzičke liste, zatim kvartalna nagrada za najbolji album tradicionalne muzike od nemačkog Udruženja muzičkih kritičara i uvrštavanje u deset najboljih albuma u Velikoj Britaniji u 2020. godini.

Producenti Damirovog sedmog po redu album su čuveni Joe Boyd (R.E.M, Nick Drake, Pink Floyd) i Andrea Goertler (Saz'iso), a na albumu Damira prati izuzetna muzička ekipa: violinistkinja Ivana Đurić (Sevdah Takht Damira Imamovića), majstor kemenčea Derya Türkan (Kudsi Erguner, Erkan Oğur) i kontrabasista Greg Cohen (Tom Waits, Laurie Anderson, Masada, John Zorn).

Muzička nagrada britanskog magazina Songlines ustanovljena je 2009. godine i nastavlja tradiciju prestižne muzičke nagrade iz oblasti svetske muzike koju je dodjeljivao čuveni Treći program BBC. Od 2016. godine nagrada se dodjeljuje po kontinentima sa kojih umetnici dolaze, a tu su i kategorije Fusion, Best Artist i Best Group, kao i nove kategorije The Newcomer i World Pioneer za koje će laureati biti poznati nešto kasnije, piše magazin "Etnoumlje", a prenosi World Music asocijacija Srbije

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ovog leta muzički festivali širom Evrope
koncert u Barseloni

I EXIT, naravno

12.05.2021. 09:05

Ovog leta muzički festivali širom Evrope

Napredak u vakcinaciji i poboljšanje epidemiološke situacije ohrabrili su organizatore muzičkih festivala širom Evrope da najave "praznike zabave".
Close
Vremenska prognoza
light rain
20°C
06.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve