KANSKI FESTIVAL Devet filmova koje morate da pogledate

KANSKI FESTIVAL Devet filmova koje morate da pogledate


Sve je spektakularno u vezi sa filmskim festivalom u Kanu. Da li to što se Kventin Tarantino vraća na francusku rivijeru 25 godina pošto je debitovao sa filmom Petparačke priče , ili to što Džon Karpenter, režiser najboljih horor filmova, kao što su Noć Veštica i Bekstvo iz Njujorka, koji se predstavlja novim filmom od kojeg će vam se slediti krv u žilama, ili, pak, jednostavno gledanje kolone glumaca koji se sporo kreću do vrata Palate. Ima tu uvek šta da se vidi.

Neki od najboljih svetskih filmova se prikazuju na čuvenoj Kroazeti. Portal Thrillist predlaže listu najboljih filmova na ovogodišnjem festivalu, kako ne biste propustili neku uzbudljivu priču, najboljih svetskih reditelja.

(AP Photo/Frank Augstein)

(AP Photo/Frank Augstein)

9.Roketmen (Rocketmen)
Reditelj: Dekster Flečer
Glumci: Taron Edžerton, Ričard Maden, Dalas Hauard

Roketmen je iskrena muzička biografija koja na fantastičan način opisuje put Elton Džona kroz nesreću i slavu, pretvarajući standardnu dramu u mjuzikl inspirisan Mulen Ružom. Film igra na sigurno, kada je u pitanju trnovit životni put Elton Džona, ne otkrivajući puno, ali daje gledaocima barem jednu ljubavnu scenu pre završetka. Glumac Taron Edžerton na neverovatno dobar način tumači lik svetske ikone, a zanimljivo je da svojim glasom u filmu peva neke od najboljih pesama Eltona Džona.

8. Zviždači (The Whistlers)
Reditelj: Korneliju Porumboju
Glumci: Vlad Ivanov, Katrinel, Rodica Lazar

Zamislite Džems Bonda kao proćelavog Rumuna, koji mora da nauči tajni jezik zviždanja ne bi li završio misiju. To je zapravo film o smešnom tajnom agentu koji mora da nauči da zviždi kako bi nepoštenog biznismena spasio zatvora na Kanarskim ostrvima. Film ima iste trikove za namamljivanje kao i Bond: zavidne lokacije, lepe žene sa oružjem i prosečnim muškarcima koji takođe imaju oružje, špijuni, intrige, seks.

Kanski filmski festival

Kanski filmski festival

7. Dete zombu (Zombi child)
Reditelj: Bertrand Bonelo
Glumci: Luis Labeke, Vislanda Luimat

Od reditelja filma Nokturama Bertranda Bonelija, ovaj film je predstavljanje istorijske vudu tradicije Haitija. Radnja filma isprepretana je između sadašnjosti, grupe francuskih učenjaka, i kolonijalnog Hajitija 1962. godine, kada je čovek magijom ubijen i vraćen iz mrtvih kao zombi rob. U međuvremenu, u francuskoj školi za devojčice, mlada imigrantkinja sa Haitija prijateljima otkriva mračnu porodičnu tajnu, ne očekujući da će ona biti iskorišćena za nešto nezamislivo.

Kanski filmski festival

Kanski filmski festival

6. Mali Džo (Little Joe)
Reditelj: Džesika Hausner
Glumci: Emili Bikam, Kit Konor, Ben Višav

Mlada samohrana majka Alisa je bio inženjer u futurističkoj firmi, a njen posao je da istraži i genetski stvori savršenu biljku. Ona i njen tim kreirali su “Malog Džona”, prelepi crveni cvet, koji će, ukoliko bude tretiran na pravi način, svoga vlasnika učiniti srećnim. Ona krišom jedan cvet donosi svom sinu, ali uskoro počinje da primećuje čudne promene. Iako se sin i dalje ponaša kao ranije, isto priča i gleda, nesto je bilo drugačije. Kada je videla da i zaposleni u laboratoriji počinju da se menjaju, Alisa postaje sve više paranoična i ubeđena da biljka na strašan način menja ljude oko nje.

Kanski filmski festival

Kanski filmski festival

5. Bakurau (Bacurau)
Reditelj: Kleber Mendosa Filho i Žulijan Dornel
Glumci: Udo Kjer, Sonja Braga, Barbara Kolen

Bakurau je čarobna realistička brazilska bajka, koja se pretvara u naučno-fantastični triler sa stilom video-igre.I taman kad ste pomislili da ste sve shvatili, film sve preokrene. Radnja počinje smrću najstarijeg stanovnika Bakuraua, 94-godišnje žene po imenu Karmelita. Nakon što građani malog grada održe veliku sahranu u njenu čast, primećuju da je njihov grad izbrisan sa mape. A onda, neko počinje da isključuje struju.

4. Jezero Divlje guske (The Wild Goose Lake)
Reditelj: Diao Jinan
Glumci: Ge Hu, Lun Mei Kvej, Regina Van

Kineska krimi drama prati priču gangstera Zou Zenong koji beži, krijući se oko jezera Divlje guske, gde mu jedna misteriozna žena pomaže da preživi. Posle sukoba sa drugim članom bande, plan je bio da se preda policiji i tako obezbedi svojoj otuđenoj ženi novčanu nagradu. Ipak, neočekivani događaji, kao na primer iznenadno zaljubljivanje, mogu da poremete sve planove.

Kanski filmski festival

Kanski filmski festival

3. Svetionik (The Lighthouse)
Reditelj: Robert Edžers
Glumci: Robert Petinson, Viljem Defo

Reditelj Edžers vratio se istorijskom horor pričom, sa ostrva na kojem žive dva čoveka, na kojem se nalazi jedan svetionik i mnogo strašnih košmara. Robert Petinson igra Efraima Vinslova, mladića koji već mesec dana služi na vetrovitom ostrvu kod obala Majne, pomažući starom svetioničaru Tomasu (Viljem Defo). Iako se u filmu dešava mnogo više od pomenutog, otkrivanjem bilo kojeg detalja gledaocima bi bilo oduzeto zastrašujuće divno iskustvo. Film je crno-beli, a glimci sve vreme pričaju starim dijalektom mornara iz nekog drugog vremena.

shutterstock_1404624719

2. Bilo jednom u Holivudu (Once Upon a Time… in Hollywood)
Reditelj: Kventin Tarantino
Glumci: Bred Pit, Leonardo Dikaprio, Margo Robi

Ovo je najempatičniji film Kventina Tarantina, koji po mnogo tome ne odaje utisak da je njegov. Film prati starijeg glumca i njegovog dvojnika, koji kreću na put kako bi pronašli svoje mesto pod suncem u filmskoj industriji daleke 1969. godine. Radnja filma se odvija u Los Anđelesu, u vreme vrhunca hipi Holivuda. Glavni likovi u filmu Rik Dalton (Leonardo Dikaprio), bivša zvezda jedne vestern TV serije i njegov dugogodišnji dvojnik Klif But (Bred Pit), u poslednjoj fazi zlatnog Holivuda bore se za svoj uspeh u svetskoj prestonici filmske industrije, koju više ne mogu da prepoznaju. Ali Rik ima poznatu komšinicu – Šeron Tejt (Margo Robi).

Kanski filmski festival

Kanski filmski festival

1. Portret dame u plamenu (Portrait of a Lady on Fire)
Reditelj: Selin Sjama
Glumci: Naomi Merlan, Adel Enel

Radnja ove drame smeštena je na malo ostrvo u Bretanji, kasnih 1700. godina. Slikarka Marijana (Naomi Merlan) dolazi kako bi tajno slikala svadbeni portret mlade aristokratkinje Eloiz (Adel Enel), koja je otežavala posao mnogim slikarima, dok su pokušavali da je slikaju. Marijana se zaljubljuje u Eloiz, ali mora da pronađe način i završi započeti posao bez otkrivanja svojih osećanja. Film Portret dame u plamenu je senzualna priča sa apsolutno predivnom kinematografijom i kompozicijom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar