Scena
05.09.2019. 18:40
R.E. / Index.hr

NAJKONTROVERZNIJI FILM GODINE: Publika panično bežala iz bioskopa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čim je održana prva projekcija, film "The Painted Bird" je dobio savršenu reklamu. Kontroverznu. Naime, gledaoci su bukvalno masovno bežali iz bioskopskih sala jer nisu mogli podneti mučne prizore na velikom platnu, piše Index.hr. Ovaj trosatni češko-ukrajinski film s radnjom koja je smeštena u vreme Drugog svetskog rata, premijerno je prikazan na venecijanskom filmskom festivalu, a kritičari su se složili oko jednog - ovo je bilo previše za publiku.

Film je baziran na istoimenom romanu iz 1965, a priča prati bezimenog dečaka koji krajem rata putuje Europom i svedok je brojnih grotesknih događanja. Publika nije bila spremna. Pojedini mediji prenose svodčenja prisutnih koji tvrde da se jedan gledalac sapleo i pao na stepenice pokušavajući pobeći iz sale, dok se čak 12 gledalaca naguralo na zatvorena vrata dvorane i urlalo da ih puste napolje.

https://www.youtube.com/watch?v=zDReTJFZYz4

I dok će nekima ovo biti dovoljno jasno upozorenje da to nije film za njih, drugi će to doživeti kao savršenu reklamu.  Bitno je naglasiti i to da se ne radi o jeftinom šoku i eksploatisanju ratnih užasa, već o filmu koji je šokirao i oduševio kritičare prizorima nasilja.

Kritičar The Guardiana Xan Brooks filmu je dao pet zvezdica i opisao ga kao divlje trosatno putovanje paklom, a oni koji su ostali do kraja, počastili su film ovacijama.

 Film je napisao, režirao i producirao Vaclav Marhoul, a uz brojne češke i ukrajinske glumce, u filmu se pojavljuju i Stellan Skarsgard, Harvey Keitel, Barry Pepper, Udo Kier i Julian Sands.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
29.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve