NAJVEĆI KRITIČAR SVOG VREMENA: Filmovi Čaplina koje morate pogledati

NAJVEĆI KRITIČAR SVOG VREMENA: Filmovi Čaplina koje morate pogledati

Foto: IMBD


Smešni, tužni, kritički, zabavni… Pre svega veoma promišljeni. Filmovi Čarlija Čaplina prikazuju apsurdne situacije svog vremena, na način koji zaista dira srca ljudi.

Vogue izdvaja neke od najboljih filmova Čarlija Čaplina koje morate pogledati.

The Kid (1921)

Prvi samostalni film maga komedije Čarlija Čaplina je veoma emotivna, nežna i simpatična priča koja savršeno spaja emotivne trenutke sa velikom količinom komedije koja je proslavila Čaplina.

Čaplin glumi skitnicu staklorezca koji jednog dana pronalazi dete koje je majka napustila i odlučuje da ga usvoji. Njih dvojica se vremenom emotivno povezuju i čak postaju parneri u poslu. Dvoje tužnih i usamljenih ljudi razvijaju dirljiv odnos oca i sina i suočavaju se sa raznim teškoćama.

U međuvremenu dečakova majka postaje poznata operska pevačica, volontira u predgrađu gde glavni tandem živi i želi da pronađe svoje ostavljeno dete. Nažalost, loš splet okolnosti remeti živote nerazdvojnog tandema skitnice i deteta i postoji mogućnost da ih razdvoji nakon toliko vremena.

The gold rush (1925)

Čarli Čaplin glumi istraživača zlata po planinama Kanade, koji u jendom trenutku ostaje zarobljen u skloništu, posle snažne oluje, sa dva gangstera.

Čaplin upoznaje devojku u koju se zaljubljuje i za koju greškom pomisli da se i ona zaljubila u njega.

Film je usredsređen na niz nesporazuma, trikova i propuštenih prilika, ali i neprestanom potragom za ljubavlju.

City Lights (1931)

“City Lights” je prvi film za koji je Čaplin komponovao muziku. Priča prati avanture skitnice po imenu Tramp koji se zaljubljuje u slijepu devojku i zatim razvija burno prijateljstvo sa alkoholičarem milionerom koga je spasio samoubistva.

Povezane vesti – JEDAN JEDINI USLOV – HOKAIN FENIKS: Snima se nastavak Džokera?

Čaplin govori o nejednakostima, invaliditetu, ali i ljubavi i podršci u Americi tridesetih godina 20. veka.

Modern Times (1936)

“Moderna vremena” je poslednji nemi film Čarlija Čaplina pre nego što je počeo da snima filmove sa zvukom. Film je okarakterisan kao velika satira o dehumanizaciji i automatizaciji rada. Isprva film je bio finansijski neisplativ, ali je bio upamćen kao Chaplinova komedija koja najbolje karikira socijalne teme. Bio je čak i optužen za komunističku propagandu. Film sa velikom dozom depresije ističe životne uslove radnika tog vremena, primoranog na iscrpljujući rad na poslu za veoma nisku platu.

The Great Dictator (1940)

Za svoj prvi dugometražni film sa zvukom, Čarli Čaplin je stvorio otvorenu i promišljenu satiru režima Adolfa Hitlera u prvim danima Drugog svetskog rata.

Mnogi kritičari smatraju da ovo nije možda najbolji, ali je definitivno jedan od najvažnijih Čaplinovih filmova.

Nakon završetka 2. svetskog rata, Čaplin je istakao da nikada ne bi snimio film da je znao prave razmere strahota koje su počinili nacisti.

Povezane vesti – POSLEDNJI TREJELR ZA FILM “IRAC”: Novo remek – delo Skorsezea

Kada je “Veliki diktator” počeo da se daje u bioskopima, Hitler ga je zabranio u svim okupiranim zemljama. Ipak, iz znatiželje je uzeo kopiju iz Portugala i pustio je u privatnoj projekciji. Navodno je odgledao film čak dva puta, ali se ne zna kako je reagovao.

Čaplin je jednom izjavio –  “Dao bih sve da znam šta je mislio o tom filmu”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar