NAPADI NA HANDKEA Žižek: Bio je u pravu, trebalo je ukinuti Nobelovu nagradu

NAPADI NA HANDKEA Žižek: Bio je u pravu, trebalo je ukinuti Nobelovu nagradu

EPA-EFE/HAYOUNG JEON


Slavoj Žižek, slovenski filozof i dugogodišnji Handkeov kritičar, podseća da je taj pisac još 2014. godine pozivao na ukidanje Nobelove nagrade, rekavši da je to “lažna kanonizacija” literature.

“Činjenica da ju je dobio sada dokazuje da je bio u pravu. Ovo je Švedska danas: negator ratnih zločina dobija Nobelovu nagradu dok zemlja u potpunosti učestvuje u atentatu na istinskog heroja našeg vremena Džulijana Asanža. Naša reakcija bi trebala biti: ne Nobelova nagrada za književnost za Handkea, nego Nobelova nagrada za mir za Assangea”, poručio je Žižek za Gardijan.

Povezane vesti – Američko udruženje književnika oštro reagovalo

Taj list se bavi kritikama na Handkeov račun. Navodi se da je austrijskog pisca “slovenačko poreklo inspirisalo za nacionalizam tokom ratova na Balkanu”. I dodaju da je “javno nagoveštavao da su sarjaveski Muslimani sami sebe masakrirali i okrivili Srbe i poricao genocid u Srebrenici”.

Prebacuju mu i što je 2006. godine prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Podsetimo, Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dobio je Peter Handke, a u obrazloženju se ističe da je nagradu dobio za “uticajan rad koji lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskoga iskustva”.

 

 

 

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar