Scena
12.11.2020. 15:31
Tanjug

Nemački nemi film

Nemački nemi film "Mihael" iz 1924. godine u Jugoslovenskoj kinoteci

shutterstock_169841813.jpg

Nemački nemi film "Mihael" iz 1924. godine u režiji Karla Teodora Drejera biće prikazan 13. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci u

Nemački nemi film "Mihael" iz 1924. godine u režiji Karla Teodora Drejera biće prikazan 13. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci u okviru programa festivala "Merlinka"

Film je baziran na istoimenom romanu Hermana Bangera.

Ostvarenje prati poznatog slikara Kloda Zoreta koji se zaljubljuje u svog modela, Mihaela i jedno vreme njih dvojica žive srećno kao partneri.

Film je svoju premijeru imao u Berlinu, 26. septembra 1924. godine.

Isprva kritičari nisu bili naklonjeni ovom filmu.

[caption id="attachment_296011" align="alignnone" width="675"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

Poznati filmski kritičar Njujork tajmsa, Mordant Hol napisao je da je u pitanju dosadno delo koje se jedino iskupljuje nekim umetničkim scenama i odličnom glumom Benjamina Kristensena koji glumi Zoreta, dok glumica koja glumi kontesu izgleda loše na platnu, a glumac koji glumi Mihaela daje amatersku imitaciju.

Njemu se nije svidelo ni portretisanje homoseksualnosti jer je "Mihael" bio jedan od retkih visokobudžetnih nemih filmova koji se bave ovom temom.

Mordant je takođe kritikovao što se nemački reditelj ulizuje Francuzima jer je Klod Zoret u filmu inspirisan francuskim skulptorom Ogistom Rodenom.

Film je digitalno restauriran 2006. godine i uvršten u kolekciju Masters of Cinema.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
7°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve