Scena
24.08.2019. 14:57
R.E.

NEOPHODNO PREDZNANJE: Tarantino savetuje da ove filmove pogledate pre "Bilo jednom u Holivudu"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Najnovije filmsko ostvarenje Kventina Tarantina - "Bilo jednom u Holivudu" nakon velikog očekivanja konačno se našlo pred publikom i, kako je uostalom i bilo za očekivati, u rekordnom roku izazvalo mnoštvo reakcija.

Dok mu se jedni klanjaju, drugi su nakon bombastične najave očekivali više. Bilo kako bilo, Tarantino ponovo nikog nije ostavio ravnodušnim.

Ukoliko još niste pogledali "Bilo jednom u Holivudu", bilo bi dobro, da pre nego što to učinite, poslušate Tarantivnom savet i da se pripremite za odlazak u bioskop. Naime, slavni reditelj je dao spisak filmova koje bi trebalo pogledati kako bi se njegovo najnovije ostvarenje bolje razumelo.

Gunman’s Walk (1958)

Rik Dalton, glavni lik novog Tarantinovog filma, pokušava da se vrati na stare staze holivudske slave. Ipak sa tom namerom mu baš i ne uspeva. Gunman’s Walk poznati vestern je tip filma u kojem bi Dalton voleo da glumi.

https://www.youtube.com/watch?v=KdvU9XahnTc

The Battle of the Coral Sea (1959)

Radnja ovog filma odvija se u vreme Drugog svetskog rata, a govori o posadi američke podmornice koju zarobe Japanci. Ova ratna drama je još nešto što bi odgovaralo senzibilitetu Rika Daltona.

Arizona Raiders (1965)

Baš kao i Rik Dalton, tako je i Odi Marfi imao problema sa zavisnošću i željom da promeni žanr. Upravo Marfi glumi u filmu koji Tarantino predlaže.

Povezane vesti - JESENJI NETFLIKS HIT: Novo ostvaranje reditelja "American Horror Story"

The Wrecking Crew (1968)

Film pre svega treba odgledati jer se u njemu pojavljuje Šeron Tejt, čiji lik u Tarantinovom filmu tumači Margot Robi. Ovo je ujedno i poslednji film u kojem se pojavljuje Šeron Tejt.

Hammerhead (1968)

Veza sa Tarantinovim filmom - "Bilo jednom u Holivudu", ogleda se pre svega u tome što glavnu ulogu tumači Vins Edvards koji je takođe pokušavao da se iz televizijskog prebaci u filmski milje.

https://www.youtube.com/watch?v=2xJySQr_3PM

Bob & Carol & Ted & Alice (1969)

Film u kome je na odličan način prikazano pomeranje kulturnih normi krajem šezdesetih godina prošlog veka. FIlm je pre svega komedija, ali sa istaknutim krtičkim tonom.

Model Shop (1969)

Glavni lik ovog francuskog filma je lenji 26-godišnji stanovnik Los Anđelesa koji se trudi da sakupi dovoljno novca da otera izvršitelje i usred toga ugleda prelepu ženu koju odluči da prati do kuće na brdu.

https://www.youtube.com/watch?v=Ppg7w8XfYR4

Cactus Flower (1969)

Reč je o još jednoj komediji, u kojoj pre svega treba obratiti pažnju na stil. Možda neke elemente prepoznate i nakon gledanja "Bilo jednom u Holivudu". U filmu glumi sjajna postava u sastavu Volter Matau, Goldi Hon i Ingrid Bergman.

Povezane vesti - MUZE NAJVEĆIH SVETSKIH REŽISERA: Turbulentni odnosi, ali i neponovljivi spojevi

Easy Rider (1969)

Definitivno najpoznatiji film sa ove liste, ali i film koji je uticao na Holivud i njegovu eru novih filmova sa drugačijim pravilima.

Getting Straight (1970)

Film The Straight Story je baziran na istinitoj priči o Elvinu Strejtu koji na krajnje neuobičajen način prelazi 390 kilometara kako bi posetio svog bolesnog brata. Ono što je jako bitno za ovaj film jeste  da u velikoj meri odudara od prepoznatljivog stvaralaštva Dejvida Linča.

https://www.youtube.com/watch?v=2fkTw3T18Wo

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
18°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve