Scena
19.02.2022. 15:09
R.E.

Đorđe Balaševć

"Nije ti potreban taj datum u godini da bi obeležio svoje sećanje na tog Nekog"

Đorđe Balašević
Izvor: Shutterstock

Prošlo je tačno godinu dana od kako nas je napustio Đorđe Balašević.

Porodica Balašević je još ranije donela odluku da, povodom godišnjice, ne održi pomen. 

Ovu odluku porodice nedavno je putem svog Facebook profila objasnila Jelena Beba Balašević. 

"Obeležavati dan kad je neko tvoj otišao sa ovog sveta, nije nešto što se ikad praktikovalo u našoj kući. Ne zbog "nedostatka poštovanja" nego upravo suprotno. Tog nekog sećaš se svaki dan, srećeš ga u bezbroj malih dnevnih događaja, od ulice kojom ste prolazili, pesmi koju ste komentarisali, sportskom događaju, susretu sa zajedničkim likovima..

I ne, nije ti potreban taj datum u godini da bi obeležio svoje sećanje na tog nekog. Od svih prelepih i predragocenih dana koje provedeš sa tim nekim, gotovo je uvredljivo obeležavati baš taj dan.

Oni koji su slušali i razumeli Đoleta, setiće se da je on tu neminovnost u svom fazonu zvao "formalnost koju treba da obavim". Dan kad sam rođen, Sveti Luka, Bogojavljenska noć, prvi januar popodne, noć kad je Tisa nadošla, i tako dalje, da ne govorim o tome da je napisao i knjigu koja u svom nazivu ima i Kalendar. Pa sigurno možemo da izaberemo neki drugi datum koji bi daleko adekvatnije išao uz imidž Večitog Klinca koji nas je tolike godine radovao... Ako želimo da pokažemo svoje poštovanje, zahvalnost, ljubav i sreću što smo voleli Nekog, logičnije je da to bude dan kad je on stigao na ovaj svet... A ne otišao sa njega.Dakle, samo za one koji drugačije gledaju na sve to: svećama je mesto, zna se gde. Imajte poštovanja i razumevanja prema nama koji živimo u Jovana Cvijića. Mislim da nema potrebe dalje da objašnjavam zašto. Te sveće imaju svoj pridev koji izbegavam da koristim sada, ali odnosi se na lokaciju. A, to nije porodična kuća.

Svi vi ostali koji kapirate, izvinite što moram tako direktno da se obratim... To je samo za malobrojne likove koji su se prošvercovali u fanove, ubrljali nam ime i imidž pravih Đotova, bavili se time ko je šta od nas obukao, rekao, napisao, zabranjivao i druga lupetanja Zaludnih koji su pogrešno doživeli mog oca na prvom mestu...

Što se mene tiče, ma koliko to grubo zvučalo, oni koji od čitavog tog života i njegovog bezvremenog dela izaberu da obeležavaju taj datum, nisu ništa ukapirali Đoleta.

Ne pitajte me kako znam...", napisala je Balaševićeva. 

Đorđe Balašević je u pesmi "Slovenska" rekao: "Ako umrem mlad, posadi mi na grobu samo ruzmarin. Ne dozvoli tad da naprave od toga tužni treći čin. Nek mi ne drže govore, nek drugom pletu lovore."

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Park ispisan Balaševićevim stihovima
ĐORĐE BALAŠEVIĆ

U Podgorici

12.05.2021. 01:22

Park ispisan Balaševićevim stihovima

U Podgorici je otvoren park posvećen nedavno preminulom kantautoru Ðorđu Balaševiću.
Sahrana epohe

Marko Živić

marko Živić
23.10.2021. 17:20

Sahrana epohe

Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve