NIŠVILLE 2019: Festival otvara “kum soula”, a zatvara svetska premijera “Kenny Quarteta”

NIŠVILLE 2019: Festival otvara “kum soula”, a zatvara svetska premijera “Kenny Quarteta”

foto: promo


Američki funk i soul-jazz saksofonista (svira alt, tenor i bariton saksofon) Maceo Parker otvoriće ovogodišnji Nišville jazz festivala u četvrtak 8. avgusta. Svojevremeno poznat najviše po tome što je bio član čuvene duvačke linije grupe Jamesa Browna, a po mišljenju mnogih i ključni član sastava “kuma soula”.

Maceo Parker se tokom poslednjih decenija sasvim zasluženo pridružio plejadi najvećih soul umetnika svih vremena sarađujući sa Princom; Rayom Charlesom; Keithom Richardsom; kao i grupama “Parliamnet Funkadelic”; “Red Hot Chili Peppers”…

Ipak, možda najveća senzacija ovogodišnjeg Nišvilla-a je poslednje večeri, u nedelju 11. avgusta, festivala kada nastupa – “Super jazz grupa”, u pravom smislu reči. Grupu predvodi klavirista Kenny Werner, a u kojoj su i saksofonista Dave Liebman i bubnjar Peter Erskine, kao i jedan od najtraženijih kontrabasista u SAD – Nemac Johannes Weidenmuller, imaće jedan od prvih zajedničkih koncerata.

Formalni vođa ovog sastava je pijanista, kompozitor, aranžer … ali i esejista Kenny Werner (1951). Njega je muzičko interesovanje za improvizaciju, nakon diplomiranja klasičnog klavira na Manhattan School of Music odvelo na Berklee, gde mu je mentor bila Madamme Chalof (majka bariton saksofoniste Serge Chalofa).

Njen presudni uticaj na muzičko razmišljanje, ali i životnu filozofiju, Kenny ističe i posle skoro pola veka karijere. Inspirisan tom saradnjom 1995. je napisao knjigu o psihološkim aspektima muzike “Effortless Mastery”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar