Scena
10.05.2021. 16:40
Tanjug

Lepa vest

Nove knjige o FEST-u

Fest
Izvor: TANJUG / TANJA VALIC

Knjige "Fest: Zaveštanje od četiri slova" Une Čolić Banzić i "Ulica Milana Vukosa: spomenar" koje su priredile Stevanka Češljarov, Bojana Andrić i Aleksandar Mandić iz edicije "Festovih pedeset" Biblioteke grada Beograda, predstavljene su u okviru programa Festa.

"Una Čolić Banzić je knjigu spremala nekoliko godina i njen rad se poklopio sa našom idejom o izdanju. Ovo je peta knjiga koja se bavi istorijom FEST-a, ali je svakako u najboljoj poziciji, jer je prošlo dovoljno vremena se festival sagleda iz više različitih uglova. Ovo je zaista dobar i adekvatan zbornik radova, eseja, tekstova, prikaza i ličnih osvrta ljudi koji su bili svedoci, učesnici, kreatori i stvaraoci FEST-a" rekao je Ivan Karl, sekretara za kulturu Grada Beograda i predsednika odbora FEST-a

Gradski sekretar za kulturu je istakao značaj i druge knjige ove edicije.

"Milan Vukos je bio ne samo pomoćnik gradonačelnika Beograda i dugogodišnji direktor Televizije Beograd, već i čovek koji je presudno uticao da Beograd dobije Fest, time što je dao podršku osnivaču Milutinu Čoliću.

Karl je najavio da će do 50. jubilarnog FEST-a Biblioteka Grada Beograda objaviti još tri knjige iz ove edicije: o Nebojši Ðukeliću, jednom od najboljih selektora Festa u istoriji i dugogodišnjem uredniku filmskog programa Televizije Beograd, Dinku Tucakoviću, direktoru Muzeja jugoslovenske kinoteke i dugogodišnjem predsedniku saveta Festa, kao i još jedno, dopunjeno izdanje monografije "Sanjati otvorenih očiju", koju je 2012. napisao upravo Karl.

Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, izrazila je zadovoljstvo što institucija kojom rukovodi učestvuje u ovom izdavačkom poduhvatu. 

"Radi se o dve vanredne knjige koje poseduju ogroman materijal - veoma važna svedočenja neposrednih aktera, fantastičnu foto dokumentaciju. Predstavljaće nezaobilazan izvor za sve one koji se budu bavili ne samo istorijom FEST-a i kulturnom istorijom Beograda, već i čitavim jednim vremenom" istakla je Ninkov i dodala da će se knjiga "Fest: Zavestanje od četiri slova" već od sledeće nedelje pojaviti u knjižarama, a ubrzo i knjiga o Milanu Vukosu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šerbedžija: FEST je bio priznanje Jugoslaviji
Rade Šerbedžija

Počeo FEST

08.05.2021. 07:40

Šerbedžija: FEST je bio priznanje Jugoslaviji

Dodelom počasnih nagrada "Beogradski pobednik" za izutetan doprinos filmskoj umetnosti glumcu Radetu Šerbedžiji i reditelju Puriši Ðorđeviću, kao i projekcijom filma "Veliko iskopavanje" australijaskog reditelja Sajmona Stouna, sa Keri Maligan i Rejfom Fajnsom u glavnim ulogama, u beogradskom Centru Sava otvoren je 49. Fest.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve