NOVI ALBUM NIK KEJVA “GHOSTEEN”: Bogat glas, najbolji set pesama…

NOVI ALBUM NIK KEJVA “GHOSTEEN”: Bogat glas, najbolji set pesama…

foto: Shutterstock


Kada je 15-godišnji sin Nik Kejva, Artur, preminuo u julu 2015. godine, frontmen Bad Seeds-a izjavio je da mu ideja o žaljenju u javnosti izgleda nemoguća. Prvi instinkt mu je bio da se povuče i skrije. Međutim, već dve godine kasnije  shvatio je da je “nalet emocija koji je izazivao ljude i način na koji su pisali o svojoj tuzi bio monumentalan i neverovatno koristan za mene i moju porodicu… Zapravo, to nas je spasilo”.

Od tada, Kave se otvorio svojim fanovima, a preko svoje internet stranice odgovarao je na bilo koje pitanje zapanjujućom direktnošću i humanošću. Upravo tako je najavio i svoj veliki povratnički album.

EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Naime, kada ga je Džo iz Bekhill-On-Sea krajem septembra pitao kada možemo očekivati novi album, dobio je odgovor koji niko nije očekivao:

“Dragi Joe,

Možeš očekivati novi album iduće nedelje.
Zove se “Ghosteen”.
Dupli album je u pitanju.

Prvi deo albuma sadrži osam pesama.

The Spinning Song
Bright Horses
Waiting For You
Night Raid
Sun Forest
Galleon Ship
Ghosteen Speaks
Leviathan

Drugi deo sadrži dve duge pesme, povezane jednim govorom.

Ghosteen
Fireflies
Hollywood

Pesme na prvom albumu su deca.
PEsme na drugom albumu su njihovi roditelji.

Ghosteen je migrirajući duh.”

I zasita, “Ghosteen” je prošle nedelje ugledao svetlo dana.

“Nakon traumatiziranog haosa albuma “Skeleton Tre” iz 2016. godine, “Ghosteen” je više topao oblak ugodnog ambijenta – zvučni prizvuk zajedništva koji je Kejv doživeo kroz svoje nove vrste odnosa sa svojom publikom. Zvuči opušteno, nikako oslabljeno, iako Kejv izlaže sve svoje rane”, navodi u svojoj kritici Independent.

“Njegov glas – još uvek zapovednički u svojoj dubini tona i svrhe – levitira iznad statičkog zvuka analognih sinteza Varrena Ellisa. “Ghosteen” ne imenuje direktno Arthura, pa čak ni ne koristi reči poput “smrt” i “tuga”, jer to nije ni potrebno. On je “mali beli oblik koji pleše na kraju dvorane”, “želja koju vreme ne može uništiti”, navodi britanski list.

album omot

List Guardina navodi da uz analogne sinteze zvuka, uz minimalno prisustvo ritam sekcije, glas Nik Kejva deluje bogatije nego ikada. I to u doba kada pevači obično počinju da gube na kvalitetu svog glasa…

“Rezultat je možda najlepši set pesama koje su Nick Cave i Bad Seeds snimili, a koji se uklapa u lirske teme albuma. Kada slušate “Ghosteena”, opis pesme “dece” i pesme “roditelja” zaista ima smisla”, navodi Guardian

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar