Scena
11.11.2021. 23:30
Tanjug

Bravo!

Novi Sad - najbolji evropski trend brend u kulturi

Novi Sad
Izvor: Shutterstock

Grad Novi Sad dobitnik je nagrade za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture za 2021. godinu, u okviru Nagrada za evropske kulturne brendove, koje su 16. put dodeljene u Drezdenu, saopštila je Fondacija “Novi Sad - Evropska prestonica kulture”.

Srpska Atina, kako nazivaju glavni grad Vojvodine, na taj način je postala prvi grad u ovom delu Evrope koji je poneo tu nagradu, jer su do sada dobitnici bili iz Zapadne Evrope - Pariz, Minhen, Berlin, Oslo i druge metropole.

Zahvaljujući Novom Sadu, Srbija se tako našla u društvu četiri zemlje koje su imale svoje predstavnike među laureatima - Nemačke, Francuske, Italije, Norveške.

U veoma žestokoj konkurenciji za najprestižniju evropsku nagradu u oblasti kulture, našlo se 110 organizacija, institucija i kulturnih ustanova iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Belgije, Belorusije, Francuske, Izraela, Litvanije, Rusije, Srbije i Holandije.

Projekat "Novi Sad - Evropska prestonica kulture“ je u kategoriji „Najbolji evropski trend brend” u finalnom izboru stručnog žirija pobedio berlinsku organizaciju "Stiftung Zukunft Berlin” i digitalnu švajcarsku platformu za kulturu "SpectYou”.

Među ovogodišnjim laureatima su i bečki kulturni centar "Brunnenpašage Wien" u kategoriji "Evropska nagrada za urbanu kulturu”, "Drezdenski simfonijski orkestar” za doprinos kulturi u uslovima pandemije, kao i pojedinac - Ilijad Rozenberg, direktorka i kustoskinja memorijalnog centra “Jad Vašem” u Izraelu.

Novosađani su sada nosioci evropske nagrade koju je njihov grad dobio zbog novih brendova kulture koji su utemeljeni prethodnih godina - manifestacije "Doček“, festivala "Kaleidoskop kulture“ i mreže kulturnih stanica.

Navedeni festivali su se pozicionirali u prethodne četiri godine kao brendovi Novog Sada koji su postavili novi pristup kulturi, povezivanju različitih kulturnih učesnika i organizaciji i realizaciji događaja.

Novi brendovi podigli su produkcione kapacitete, dok je mreža kulturnih stanica otvorila nove mogućnosti za umetnike, ali i razvoj publike u najrazličitijim delovima grada i njegovoj okolini.

Direktor Fondacije Nemanja Milenković smatra da je ključna odrednica ove pobede - kultura zajedništva, jer retko koja nagrada je zasluga čitavog grada.

“Novosađani su je dobili jer su verovali, podržavali i zajednički radili na stvaranju toliko novog, drugačije i kvalitetnijeg u oblasti kulture da je Evropa to ponovo prepoznala. Još jedna evropska titula Novom Sadu nije jedino merilo uspeha, ali je važna jer svaki veliki san prolazi kroz sumnje, od čega je najopasnije podrazumevanje”, isatakao je Milenković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi Sad: Besplatni udžbenici za prvake
škola, knjige, udžbenici

Dobra vest

17.08.2021. 23:30

Novi Sad: Besplatni udžbenici za prvake

Predstavnici 12 izdavačkih kuća i 35 novosadskih osnovnih škola, potpisali su Ugovor o nabavci besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda osnovnih škola, za čiju nabavku je Grad Novi Sad obezbedio 27.160.000 dinara, objavljeno je na sajtu Novog Sada.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve