“NUDIO POMOĆ MILOŠEVIĆU” Američko udruženje književnika oštro reagovalo zbog Handkea

“NUDIO POMOĆ MILOŠEVIĆU” Američko udruženje književnika oštro reagovalo zbog Handkea

EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH


Predsednica Udruženja književnika “PEN Amerika” Dženifer Igan izdala je saopštenje kao odgovor na odluku Nobelovog komiteta da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodeli Austrijancu Peteru Handkeu.

“Uglavnom “Pen Amerika” ne komentariše nagrade drugih institucija. Priznajemo da su ove odluke subjektivne i da kriterijumi nisu ujednačeni. Međutim, ovogodišnja nagrada mora da bude izuzetak. Zapanjeni smo izborom pisca koji je svoj javni glas koristio za potkopavanje istorijske istine i javno nudio pomoć počiniteljima genocida, poput bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića”, navedeno je u saopštenju.

Udruženje dalje navodi da se ono od svog osnivanja 1948. borilo protiv “lažnog objavljivanja, namerne neistine i izvrtanja činjenica”.

“Naša Povelja nas obavezuje da radimo na rasterivanju svih mržnja i da se zalažemo za ideal ujedinjenog čovečanstva koje živi u miru i jednakosti. Odbacujemo odluku da zbog svoje “lingvističke domišljatosti” bude nagrađen pisac koji dovodi u pitanje dokumentovane ratne zločine. U trenutku porasta nacionalizma, autokratskog liderstva i širenja dezinformacija širom sveta, književna zajednica zaslužuje bolje. duboko žalimo zbog izbora Nobelove komisije za književnost”, zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte još: Austrija ipak slavi svog Nobelovca

“PEN Amerika” nije jedina ovakvog stava. Salman Rušdi, Slavoj Žižek i druge književne ličnosti takođe su izrazile svoje negodovanje.

Austrijanac Peter Handke i Poljakinja Olga Tokarčuk proglašeni su laureatima ovogodišnje Nobelove nagrade, a austrijskom autoru je ovo priznanje dodeljeno zbog, kako se navodi u objašnjenju, jezičke inovativnosti koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Aco

    Ti ameri koji su proizveli rat pricaju o Milosevicu??Pa zar samo srbi nisu imali pravo da se brane.A vidimo danas da su bas srbi najvise stradali.Protjerani iz hrvatske Srpska zemlja, KiM opet srpska zemlja.Da se u BiH nisu branili prosli bi kao i u hrvatskoj i KiM.Srebrenica Klinton dogovorio sa Izetbegovicem ubijanje najmanje 5000 muslimana a optuzuje srbe.Milosevic i Srbija nisu ni ucestvovali u tom ratu.

+ Ostavite komentar