Scena
11.10.2019. 13:27
Tanjug

"NUDIO POMOĆ MILOŠEVIĆU" Američko udruženje književnika oštro reagovalo zbog Handkea

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednica Udruženja književnika "PEN Amerika" Dženifer Igan izdala je saopštenje kao odgovor na odluku Nobelovog komiteta da ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost dodeli Austrijancu Peteru Handkeu.

"Uglavnom "Pen Amerika" ne komentariše nagrade drugih institucija. Priznajemo da su ove odluke subjektivne i da kriterijumi nisu ujednačeni. Međutim, ovogodišnja nagrada mora da bude izuzetak. Zapanjeni smo izborom pisca koji je svoj javni glas koristio za potkopavanje istorijske istine i javno nudio pomoć počiniteljima genocida, poput bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića i lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića", navedeno je u saopštenju.

Udruženje dalje navodi da se ono od svog osnivanja 1948. borilo protiv "lažnog objavljivanja, namerne neistine i izvrtanja činjenica".

"Naša Povelja nas obavezuje da radimo na rasterivanju svih mržnja i da se zalažemo za ideal ujedinjenog čovečanstva koje živi u miru i jednakosti. Odbacujemo odluku da zbog svoje "lingvističke domišljatosti" bude nagrađen pisac koji dovodi u pitanje dokumentovane ratne zločine. U trenutku porasta nacionalizma, autokratskog liderstva i širenja dezinformacija širom sveta, književna zajednica zaslužuje bolje. duboko žalimo zbog izbora Nobelove komisije za književnost", zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte još: Austrija ipak slavi svog Nobelovca

"PEN Amerika" nije jedina ovakvog stava. Salman Rušdi, Slavoj Žižek i druge književne ličnosti takođe su izrazile svoje negodovanje.

Austrijanac Peter Handke i Poljakinja Olga Tokarčuk proglašeni su laureatima ovogodišnje Nobelove nagrade, a austrijskom autoru je ovo priznanje dodeljeno zbog, kako se navodi u objašnjenju, jezičke inovativnosti koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve