Scena
10.07.2023. 14:10
Beta

Beograd

O čemu su sve razgovarali Vučić i Milatović

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarali su u Beogradu, između ostalog, i o izručenju crnogorskog državljanina Svetozara Marovića, bivšega predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Crne Gore rekao da je "predsednik Milatović u dva navrata je pomenuo Svetozara Marovića.

"Rekao sam da ćemo mi uzeti u razmatranje sve o čemu govori Milatović i da ćemo pružiti odgovarajuće, na ozbiljan način utemeljene odgovore", rekao je Vučić.

On je novinare crnogorskih medija koji su pitali o izručenju Marovića iz Srbije u Crnu Goru, pitao da li su "razmislili boli li nas to što je Crna Gora priznala protivpravno otecepljenje dela teritorije", i "Jeste li se pitali da li nas je bolelo kada je proteran naš ambasador (iz Crne Gore)?".

Vučić je najavio da će se u narednih 10 do 12 dana znati ko je novi ambasador Srbije u Crnoj Gori.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je u Beogradu da je deeskalacija tenzija na Kosovu prioritet i u Crnoj Gori. "Važno je da se tenzije na severu Kosova stave pod kontrolu i da dođe do deeskalacije. To je prioritet na Kosovu i u Srbiji, ali i u Crnoj Gori", rekao je on nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
 
Pozdravio je napore Beograda da dođe do deeskalacije, dodao da je Vučić uradio dosta da do deeskalacije dođe, ali da je "za tango potrebno dvoje". "To sve utuiče na sve nas i zaista iskreno i prijateljski podržavamo dijalog, želimo sve najbolje i da se okonča na korist i Beograda i Prištine, ako je to moguće", rekao je.
 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da je njegov današnji sastanak s crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem potvrda da su jačanje "saradnje i što tešnji odnosi od ogromnog međusobnog značaja" i da su razgovarali "na način koji gradi poverenje iako se o nečem slažu, a o nečem ne".

"Želim da postupno dođemo do boljih odnosa. Za nas Crna Gora nije važan partner samo zbog ekonomije, već i tradicionalnih bliskih odnosa", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Milatovićem i podsetio da brojni Srbi žive u Crnoj Gori, a Crnogorci u Srbiji.

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Vučić je rekao da "u Crnoj Gori postoje mnogi koji se trude da podignu neki strah od Srbije, da kažu kako je Srbija ta koja nešto traži i očekuje od Crne Gore".

"Ja sam rekao da u onom u čemu želite da učestvujemo, mi ćemo učestovati, u čemu nećete mi nećemo. Na senku da vam stanemo nećemo, ne pada nam na pamet da od bilo koga tražimo bilo šta što neko drugi ne želi", rekao je Vučić.

Naveo je da su "razgovarali na civilizovan, normalan način koji treba da gradi poverenje između nas, ali i naših državnih institucija u budućnosti".

Vučić je kazao i da je Milatović u Beogradu dočekan "kao malo ko iz celog sveta" i dodao da je za Srbiju "jedino uvredljivo" ako neko kaže da Beograd nije dobar domaćin.

"Možete li se setiti kome sam spremio i večeru i zvaničan ručak samo dan kasnije? Znam samo za dvojicu predsednika u ovih 6,5 godina koliko sam predsednik. Predsednika Milatovića je na aerodromu dočekao ministar spoljnih poslova a ko je mene dočekao u Podgorici? Bilo gde da odem, možda su me u životu dvojica predsednika sačekala na aerodromu", rekao je Vučić.

Ponovio je da se Srbija "trudi da svakom bude dobar domaćin" i dodao da je "svakome u Srbiji dozvoljeno da kaže šta želi i na način na koji želi".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jakov Milatović o Momiru Bulatoviću...
momir bulatović, 1. 7. 2023.

Crna Gora

01.07.2023. 09:54

Jakov Milatović o Momiru Bulatoviću...

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović oglasio se povodom godišnjice smrti nekadašnjeg predsednika Momira Bulatovića, jednog od najbližih saradnika Slobodana Miloševića.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve