Scena
13.06.2021. 03:17
R.E.

Dragomir Bojanić Gidra

Od špageti kauboja do "Her Žike" (VIDEO)

Gidra
Izvor: YouTube screenshot

Uloga Žike Pavlovića u serijalu "Lude godine" smatra se remek-delom srpskog glumišta. Međutim, Dragomir Bojanić Gidra ostvario je pored toga još stotinu drugih uloga među kojima su i one u italijanskim vestern i akcionim filmovima.

Pod pseudonimom Entoni Gidra (Anthony Ghidra) naš glumac je snimio oko desetak filmova zahvaljujući kojim je stekao velike simpatije kako publike tako i kritike. Za ulogu u filmu "Balada o revolverašu" (1967), bio je i nagrađen. 

Gidra je rođen je 13. juna 1933. godine u Kragujevcu. Rastao je kao siroče jer je rano ostao bez roditelja.  Gluma ga je zanimala još od detinjstva zbog čega je bio član amaterskog pozorišta, a prvu značajnu ulogu dobio je već na prvoj godini studija - igrao je Mitketa u "Koštani" na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Od 1964. do 1966. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Da li znate šta znači njegov nadimak - Gidra? 

Zmija, verovali ili ne. Taj nadimak nikako se nije mogao dovesti u vezu sa njegovom prirodom, s obzirom na to da je Dragomir Bojanić važio za veselu i toplu osobu, harizmatičnu. 

Plenio je svojom pojavom, a za njegovu glumu kritičari su govorili da je maestralna. O tome svedoči i nagrada na festivalu u Puli 1974. godine, za ulogu partizana Tadije Čemerkića u filmu Radomira Šaranovića "Svadba".

Iako je snimio više od stotinu filmova, šira javnost ga najviše pamti po liku Žike Pavlovića kojeg je igrao u čak deset delova filma "Lude godine", koji su snimani u periodu od 1977. do 1992. godine.

Bio je nezaboravan i u ulozi kaplara Janićija u filmu "Marš na Drinu" Žike Mitrovića iz 1964. godine, kao i agenta Mikule u TV seriji "Povratak otpisanih" iz 1978.

Gidra je igrao i u popularnoj seriji "Vruć vetar" 1980. godine, i to vozača kamiona - Krstivoja Krstića.  

Preminuo je 11. novembra 1993. godine, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Koja Gidrina uloga je vama najdraža? Pišite nam u komentarima. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Glumica više nije narodni poslanik
Skupština Srbije

Ostavka Jelice Sretenović

26.05.2021. 17:05

Glumica više nije narodni poslanik

Poslanica sa liste Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija, glumica Jelica Sretenović, podnela je ostavku na mesto narodnog poslanika, a Administrativni odbor Skupštine Srbije je tu ostavku usvojio i predložio skupštini da konstatuje prestanak mandata.
Close
Vremenska prognoza
fog
5°C
18.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve