Scena
26.06.2021. 18:05
Tanjug

"Sanjari"

Oktobarski salon u junu; Kako je bilo na otvaranju

BEOGRAD OKTOBARSKI SALON OTVARANJE
Izvor: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Ovogodišnje izdanje Oktobarskog salona - Beogradskog bijenala pod nazivom "Sanjari” svečano je otvoreno u parku ispred Muzeja Jugoslavije, a u organizaciji Kulturnog centra Beograda.

Na ovoj postavci 63 umetnika izložilo je ukupno 140 radova - 40 radova novih produkcija i 20 umetničkih instalacija u javnom prostoru.

Kako je ovom prilikom objasnila kustoskinja Ilarija Marota, "Sanjari” žele da istraže kompleksnost trenutnog vremena i modernog sveta u kojem živimo, kao i sveta snova.”

"Umetnici su uvek umeli da kreiraju nove svetove, bez obzira na ovaj u kojem živimo - zbog toga su nam umetnici neophodni”, izjavila je Marota.

Salon je otvoren performansom Davidea Balule pod nazivom "Zov i pesme ptica (Orfejeva tragedija)” u izvođenju osmoro umetnika - Lidije Antonović, Ljubice Damčević, Joane Knežević, Katarine Ranković, Đurđine Samardžić, Teodore Sarić, Olge Uzkaeve i Zorana Vasiljevića.

Potom je održan muzički performans umetnika Maksa Hupera šnajdera i "Psihoterapije” (Aleksandra Jestrovića Jamesdina i Dejana Poljakovića).

Svi izložbeni prostori u okviru ovog 58. bijenala biće otvoreni za javnost od subote u 13 sati, a ulaz i programi su besplatni. Cilj ove manifestacije, osnovane 1960. godine, jeste da predstavi najznačajnija nova ostvarenja savremenih autora iz oblasti vizuelne umetnosti.

Program su, pored Grada Beograda, podržali i Francuski i Italijanski institut i ambasade Kanade i Švajcarske.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Besplatno u Dubai tokom Svetske izložbe
Shutterstock

Šansa za privrednike

02.05.2021. 17:03

Besplatno u Dubai tokom Svetske izložbe

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež pozvao je  kompanije iz Srbije da učestvuju na svetskoj izložbi "EXPO 2020 - Dubai“ i predstave svoje poslovanje, proizvode i usluge.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve