Scena
15.06.2022. 21:30
Mihailo Paunović

Čar i lepota grafita

Oni su svuda oko nas...

WhatsApp Image 2022 06 08 at 11
Izvor: Ekspres

Oni su svuda oko nas – na zidovima, mostovima, po ulicama i kao takvi rasprostranjeni su širom sveta. Bilo da se radi o natpisu ili crtežu, često, predstavljaju način da se glasno iznese stav, kritika ili nezadovoljstvo.

Iako su izloženi pogledu svih, samo ih retki zaista vide i razumeju. Upravo je u tome čar i lepota grafita i razlog zašto je strit art postao jedan od najzastupljenijih načina prenošenja poruka i iznošenja mišljenja.

Ovi fenomeni su neretko monetizovani na aukcijama, gde svetski prepoznati strit art umetnici poput Davida Choe-a, Kobre, Bleka le Rat-a, Vhils-a ili Banksy-ja izlažu svoje stvaralaštvo, gde je delo umetnika Banksy-ja prodato za čak 25,4 miliona dolara.

Strit art kultura ovih dana ima svoj poseban kutak u Beogradu. Reč je o galeriji LAG u TC "Galerija Beograd“ u kojoj se od 2. juna do 2. jula održava izložba koja proslavlja strit art kulturu.

Izložba je humanitarnog karaktera, a sva prikupljena sredstva od sponzora biće donirana fondaciji "Dobar glas“, koja školuje najtalentovanije učenike i studente klasične muzike iz Srbije.

Umetnici Nikola Mihajlović Kori, Stefan Jagovski Stefko, Vuk Đurić Endo, Đurađ Stevanović Đurađe, zatim kolektiv "Das Drogen“ koji čine Ivan Milošević Finno, Igor Đipalo Turbo, Stefan Jangovski Stefko i Frey Alhgren Byorn, kao i koautori Marko Krstić Hope i Janko Počuča Junk stvorili su šest dela – od kojih su četiri pojedinačna, jedan koautorski i jedan grupni rad.

Devetorica strit art umetnika, koji su u galeriji napravili svoj umetnički performans, po pozivu su arhitekte, diplomirani dizajneri i likovni umetnici.

Takođe, tokom trajanja izložbe biće organizovani paneli koji će se baviti pitanjima strit arta u Srbiji, njegovoj ulozi u urbanom prostoru, kreiranju izložbenog prostora za umetnike i drugim temama.

 

Nikola Mihajlović Kori
 
Uličnom umetnošću se aktivno bavi od 2008. godine. Učesnik je brojnih festivala i projekata u Nemačkoj, Indiji, Švajcarskoj, Grčkoj, kao i na Balkanu.
"Ja sam apstraktan slikar/muralista nove generacije. Moja inspiracija uglavnom dolazi izvan fizičkog, materijalnog sveta, ponekad uključujući i digitalnu dimenziju. Zid shvatam kao važan deo specifičnog konteksta gde moja intervencija može da manipuliše njegovu ulogu."
 

 

Vuk Đurić Endo
 
Dela ovog mladog i talentovanog umetnika krase zidove širom Srbije. Endo je svoj prvi grafit naslikao još 2005. godine. Pored izrada murala, bavi se i slikarstvom, a iza sebe ima nekoliko samostalnih izložbi.
 

 

Marko Krstić Hope
 
Hope je svoje prve grafiti korake napravio krajem devedesetih godina u Bloku 45 koji se smatra Mekom beogradskih grafita. Inspiraciju crpi iz raznih stilova muzike i starih stilova beogradskog asfalta. Iako je izlagao na samostalnim i kolektivnim izložbama, ulica je uvek bila njegova primarna meta.
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nikada rešene misterije iz sveta umetnosti
Muzej Luvr

Zanimljivo

13.08.2021. 13:00

Nikada rešene misterije iz sveta umetnosti

Vekovima se ljudi pitaju ko je žena koja je bila model Da Vinčijevu za Mona Lizu i šta je razlog njenog osmeha. Mnogi misle da je u pitanju supruga bogatog ktitora ili da je čak u pitanju Leonardov autoportret. Ali Mona Liza je samo jedna od mnogih misterija u svetu umetnosti.
Close
Vremenska prognoza
shower rain
21°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve