Scena
23.02.2024. 22:05
R. E.

"Idi i gledaj"

OTVOREN 52. FEST (FOTO)

1
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

Međunarodni filmski festival (FEST), 52. po redu, otvoren je večeras u Beogradu, a do 3. marta biće prikazano više od 100 filmova.

Slogan ovogodišnjeg izdanja je "Idi i gledaj", a dolazi iz istoimenog fima reditelja Elema Klimova iz sredine osamdesetih godina (1985) prošlog veka.

Uoči otvaranja, "crvenim tepihom" prošetali su glumci i reditelji a nagrada "Beogradski pobednik" za doprinos filmskoj umetnosti uručena je reditelju Želimir Žilniku.

1
Izvor: ATAIMAGES / R.Z.

Ovogodišnji FEST je otvorio kratkometražni igrani film "Još jedan dan" prema scenariju i u režiji glumca Radivoja Raše Bukvića, posvećen njegovoj baki koju tumači Mira Banjac.

Nakon tog 15-minutnog ostvarenja, prikazan je dugometražni američki film “Bartonova akademija” (The Holdovers) Aleksandra Pejna, kandidat za Oskara 2024.

Voditelji ceremonije otvaranja FEST-a bili su glumci Ljubinka Klarić i Jovan Jovanović. Oni su podsetili da Glavni takmičarski program 52. FEST-a čini 17 filmskih ostvarenja, od kojih je više kooprodukcija, a dolaze iz Francuske, Nemačke, SAD, Srbije, Hrvatske, Švajcarske, Rusije, Velike Britanije, Nemačke, Kanade, Belgije, Argentine, Brazila, Luksemburga, Čilea, Španije, Belgije, Mađarske, Kine, Singapura, Izraela, Katara i Palestine.

Najbolji film iz ove selekcije osvojiće priznanje Beogradski pobednik, a biće dodeljene i nagrada za najbolju režiju, scenario, glavnu žensku ulogu, glavnu mušku ulogu kao i najbolji debi.

Na otvaranju bio i kratak muzički program kada je domaća alternativna elektro rok grupa "Artan Lili" izvela svoje hitove "Ako stanemo tu" i "Nije svejedno".

1
Izvor: ATAIMAGES / R.Z.

U segmentu "FEST In Memoriam", na platnu su prikazani svi domaći i svetski filmski umetnici koji su nas napustili u proteklih godinu dana - glumac i pisac Žarko Laušević, scenarista i reditelj Srđan Koljević, makedonski glumac Meto Jovanovski, scenarista, glumac i režiser Milan Jelić, producentkinja Tea Korolija, glumci Tanasije Uzunović i Gojko Šantić, kompozitori Zoran Erić i Radoslav Graić, književnik i scenarista Dragoslav Mihailović, filmski urednik i muzičar Robert Nemeček i drugi.

Publiku ove godine na FEST-u čeka bogat program od 108 filmova, od kojih je 48 ekskluzivno selektovano samo za ovaj festival.

1
Izvor: ATAIMAGES / R.Z.

Filmovi će se prikazivati u sedam bioskopa - Mts Dvorana, Dom omladine Beograda, Dvorana kulturnog centra Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Cineplex Ušće, Cineplex Galerija Belgrade, a ekskluzivno tokom tri dana, od 1. do 3. marta dodatni program FEST-a će biti upriličen i u ''Sava'' centru.

Na FEST-u će u Glavnom takmičarskom programu biti prikazana tri domaća ostvarenja - “Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića (24. 02), “Jorgovani” Siniše Cvetića (27. 02) i “Za danas toliko” Marka Đorđevića (01. 03).

Osim navedenih, premijere će imati i srpski filmovi "Videoteka" Luke Bursaća, "Los Alamos" Dejana Vlaisavljevića Nikta, kao i hrvatsko-srpska koprodukcija "Samo kad se smijem" Elme Tataragić. Mnogi filmovi u selekciji su festivalski pobednici, nagrađeni u Kanu, Veneciji, San Sebastijanu, Sandensu, kao i dobitnici nagrada BAFTA i Zlatni Globus ili su nominovani za Oskara.

1
Izvor: ATAIMAGES / Dusan Milenkovic

FEST će u nedelju, 3. marta zatvoriti "Ruski konzul”, poslednji film u kome je igrao Žarko Laušević, prema romanu Vuka Draškovića, u režiji Miroslava Lekića.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve