Scena
21.04.2023. 17:32
Beta

Izvolite doći...

Otvorena SANU galerija u Narodnom muzeju u Kikindi

1
Izvor: Beta / Ministarstvo kulture / Vladimir Sretenovic

U Narodnom muzeju u Kikindi je izložbom "U velikom formatu" Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) otvorena adaptirana galerija tog muzeja, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je na otvaranju da je ministarstvo za tu adaptaciju izdvojilo 16 miliona dinara, a da će na izložbi ljubitelji umetnosti iz Kikinde i okoline moći da vide dela nekih od najvećih srpskih slikara, koja se smatraju "biserima srpskog i svetskog kulturnog nasleđa".

Prema njenim rečima, na izložbi se mogu videti neka od dela slavnih slikara Petra Lubarde, Miće Popovića, Vladimira Veličkovića, Marka Čelebonovića i drugih, kao i da ona predstavljaju "samo delić blistavog mozaika koji je gradila srpska kultura".

"Ovi akademici, koji su u našu najznačajniju umetničku i naučnu instituciju izabrani u drugoj polovini 20. veka, hodajući stazama svojih slavnih prethodnika kao što su Sava Šumanović, Paja Jovanović i Uroš Predić ostavili su jedinstven pečat na umetničkoj sceni", kazala je Gojković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve