Ovih 10 knjiga će vam promeniti pogled na svet

Ovih 10 knjiga će vam promeniti pogled na svet


Nemoguće je napraviti izbor deset najboljih knjiga, baš kao što je nemogće suditi o ukusima, ali postoje dela koja su se izborila za status omiljenih naslova koje svaka generacija čita u nekom trenutku.Beg od svakodnevnice ili potreba da se uplovi u neki drugačiji svet, tek knjige su ipak ostale neporažene u borbi sa svim medijskim izazovima, a na listama najčitanijih našlo se ovih deset dela.

 

1.Stakleno Zvono, Silvija Plat (1961.)
Opisuje život devojke koja kao nagradu dobija put u Njujork. Ima priliku da mesec dana provede u prestižnom modnom časopisu i iz materijalnog obilja i glamura na kraju mora da se ponovo vrati u svoj rodni grad i prihvati svoj običan život od kog je na kratko pobegla. Vraćena u realni svet, ona zapada u depresiju, a potom dospeva u ludnicu.

2.Prohujalo sa vihorom, Margaret Mičel (1936.)
Svet Skarlet O Hare je pogled u svet Juga. Istorijska novela koja će vas naterati da se zaljubite u bogatu, razmaženu heroinu koja će ipak na kraju zbog svoje prirode izgubiti ljubav svog života, ali i tada ona ne gubi nadu.Fim snimljen po ovom delu je i dalje u vrhu najgledanijih klasika, ali vredi pročitati i knjigu.

3.Skarletno slovo, Nataniel Hotorn (1850.)
Hotorn piše o strogoj puritanskoj zajednici iz 1642. godine. Priča govori o ispaštanju, ceni iskupljenja, teškom životu pod pritiskom savesti, javne osude i unutrašnje muke. Ester Prin je počinila greh u očima zajednice. Rodila je vanbračno dete i ne želi da otkrije identitet oca, pa mora biti obeležena kao nedopustiv primer, noseći slovo “A” na grudima, doveka žigosana sramotom.

4.1984. Džordž Orvel (1949.)
Napisana 35 godina pre godine naslova, predstavlja svojevrsno predskazanje budućnosti i šta ona nosi. Mnogo nasilja, cenzure, kontrole uma, javni nadzor i rat. Orvel opisuje kakva je nekada bila Engleska i kako je sada postala autoritarna država. Interesantan izvor naučne fantastike, preveden na više od 65 jezika.

5.Lovac u žitu, Džerom Dejvid Selindžer (1951.)
Selindžeru je trebalo skoro deset godina da napiše ovo delo koje je izrazilo egzistencijalne strepnje mlade generacije u Americi, kao i bunt protiv licemerja i laži u svetu njegovog junaka, Holdena Kolfilda, koji je ubrzo postao simbol za mnoge generacije izgubljenih tinejdžera širom sveta.

6.Životinjska farma, Džordž Orvel (1949.)
Ova maštovita priča, svojevrstan je protest pisca protiv politike i sistema Velike Britanije između Prvog i Drugog Svetskog rata. Draž ove knjige jeste u tome što će svaki čitalac naći u njoj malo ili mnogo sličnosti sa stanjem iz daleke prošlosti ili sadašnjosti svoje zemlje. Snaga imaginacije, neobična fabula, oštra satira, neočekivani obrt, humanizam i opominjujuća poruka čine „Životinjsku farmu” knjigom koja je aktuelna i danas na svim meridijanima.

7.Orkanski visovi, Emili Bronte (1847.)
Remek-delo engleske i svetske književnosti, jedna od najlepših ljubavnih priča svih vremena. Priča o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti, o tajnama i protivrečnostima skrivenim u dubinama ljudskog srca.

8.Devojčice, Luiza Mej Alkot (1868.)
Roman o četiri devojčice koje sa majkom preživljavaju teške trenutke oskudice i snalaženja u nastojanju da sačuvaju hrabrost i samopoštovanje. Novela slikovito opisuje sve aspekte ženskog uma time što omogućava svakoj ćerki da krene različitim putem, da istraži sebe na putu individualnog sazrevanja.

9.O miševima i ljudima, Džon Stajnbek (1937.)
Jedna od najkontroverznijih knjiga XX veka. Džordž i Leni, držeći se jedan drugog pokušavaju da pobede usamljenost i otuđenost. Kao radnici u kalifornijskim prašnjavim poljima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, oni grabe svaki posao koji stignu. Knjiga govori o ljudima koji tragaju za svojim mestom u svetu, mestu gde bi se mnogli skućiti i živeti u miru.
10.Ubiti pticu rugalicu, Harper Li (1960.)
Knjiga koja je odmah postala hit autorki je donela Pulicerovu nagradu 1961. godine. Odigrava se u malom gradiću na jugu Sjedinjenih Država i bavi se kontroverznim temama kao što su rasizam i segregacija, silovanje, klasne razlike i ravnopravost polova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar