Scena
09.11.2023. 18:15
R.E.

Aukcija u Londonu

"Odmor bašibozuka" se vraća kući! Muzej grada Beograda kupio sliku Paje Jovanovića (FOTO)

aukcija
Izvor: Shutterstock

Muzej grada Beograda potvrdio je da je na aukciji "Sadebi" u Londonu kupio delo Paje Jovanovića "Odmor bašibozuk".

Slika je prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

Ovo je, inače, prvi put da država Srbija učestvuje na svetskoj aukciji kuće "Sadebi" i uspela je da kupi "Odmor bašibozuka", koja se nalazila u okviru "Sadebijeve" kolekcije orijentalne umetnosti i dekorativnih predmeta i nameštaja iz 18. veka, piše RTS.

„Muzej grada Beograda, u okviru koga je Legat Paje Jovanovića od danas u svojoj kolekciji ima i veoma vrednu sliku iz njegove orijentalističke faze“, istakli su iz Muzejai zahvalili se privatnim kolekcionarima koji su se odrekli učešća u aukciji u koristi države Srbije.

Ulje na platnu "Odmor bašibozuka", dimenzija 68 sa 60,5 centimetara (sa ramom), prethodni vlasnik kupio je na aukciji u "Kristiju" 1994. godine.

U opisu slike na sajtu "Sadebija" navodi se da bašibozuci nisu bili deo regularne osmanske vojske i da su regrutovani na teritoriji današnje Srbije i Albanije. Zbog ogromnog prostranstva koje su kontrolisali i opterećenja koje je ono predstavljalo na feudalni sistem Otomanskog carstva, centralne vlasti u Carigradu morale su da se oslanjaju na neregularne trupe.

Bili su naoružavani od strane vlasti, ali nisu primali platu niti nosili uniforme i obeležja, već su se oblačili u svoju karakterističnu lokalnu nošnju.

Zato što nisu formalno obučavani, nisu mogli da učestvuju u velikim vojnim operacijama, ali su bili korisni za druge zadatke, poput izviđanja i stražarenja.

Paja Jovanović je studirao na Bečkoj akademiji pod Karlom Leopoldom Milerom. Među njegovim mecenama bio je kralj Aleksandar Karađorđević.

Izlagao je u Beču, Minhenu i Berlinu, gde su njegove slike o ratnicima i bašibozucima postale veoma cenjene kod engleskih i američkih kolekcionara. Njegova najpoznatija dela nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu i Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve