FESTIVAL PALIĆ: Od Almodovarovog “Bola i strave” do domaćih ostvarenja

FESTIVAL PALIĆ: Od Almodovarovog “Bola i strave” do domaćih ostvarenja

foto: Shutterstock


Na bioskopskim repertoarima ovogodišnjeg festivala na Paliću, koji je počeo 20. i traje do 26. jula, je 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Glavni program, po izboru selektora Nenada Dukića, karakteriše dobar balans između novih filmova renomiranih autora, ali i filmova mladih reditelja.

Filmove ocenjuje petočlani međunarodni žiri u sastavu Tom Burke, Aleš Pavlin, Sajlas Cumerkas, Lorens Tuli i Marta Bereš.

Ovogodišnji festival otvorio je film proslavljenog španskog reditelja Pedra Almodovara “Bol i slava”, za koji je na Kanskom festivalu Antonio Banderas nagrađen za najbolju mušku ulogu u ovom filmu.

Osim ove premijere, prvi put u Srbiji biće prikazan film “Mladi Ahmed” proslavljenih belgijskih reditelja, braće Darden. Filmska priča koja zatvara festival je delo rediteljskog dvojca koja je ovenčana je nagradom za najbolju režiju u Kanu.

Glavni takmičarski program sadrži 10 filmova, a isto toliko biće prikazano u selekciji “Paralele i sudari”. Novina u ovogodišnjem festivalskom programu su dve nove selekcije – Velikani evropske kinematografije, posvećena najnovijim filmovima majstora sedme umetnosti Starog kontinenta, kao i selekcija Novi evropski dokumentarni film, koja donosi najbolje dokumentarce, filmsku formu koja izaziva sve veću pažnju publike i kritičara.

Osim tri filma koji će biti prikazani van takmičarske konkurencije, za nagrade Zlatni toranj za najbolji film festivala, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija takmičiće se devet dugometražnih igranih filmova, a među filmovima za koje vlada posebno interesovanje je francuski film “Jadnici” (Ladj Ly), dobitnik Velike nagrade žirija u Kanu 2019. Film je zasnovan na istoimenom kratkom filmu i nudi provokativni uvid u tenzije koje vladaju između lokalnog stanovništva i policije u toku nemira u predgrađima Pariza 2015. godine.

CAVALCADE

Svetsku premijeru na 26. Festivalu evropskog filma Palić imaće domaće filmsko ostvarenje “Ajvar”, rediteljke Ane Marije Rossi. Vida (Nataša Ninković) i Bane (Sergej Trifunović) bračni su par koji već duže vreme živi u Skandinaviji. Imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život i psa, ali nemaju decu. Bane u Beogradu ima mladu ljubavnicu, za koju je Vida saznala i o tome ćuti.

Gledaoci će u okviru Glavne takmičarske selekcije videti i najbolji slovenački film u 2018. godini “Neću da budem luzerka”, rediteljke Urše Menart. Reč je o komediji koja prati život milenijalke Špele, istoričarke umetnosti, u pokušaju da se osamostali i odraste.

Litvanski film “Oleg”, reditelja Jurisa Kursijetisa, prikazan je u okviru programa „15 dana autora” u Kanu 2019. godine, i govori o mladiću koji se bori za preživljavanje odlazeći na ilegalan rad u Brisel.
Francuski film „Šta verujete” bio je u programu “Panorama” ovogodišnjeg Berlinala. Glavna uloga poverena je izvrsnoj Žilijet Binoš, koja glumi pedesetogodišnju razvedenu učiteljicu Klaru.

Izraelsko-nemački film “Okovan”, u režiji Eynayim Sheli, još jedno je ostvarenje koje stiže posle prikazivanja u Berlinu. Film govori o nadmenom policajcu, koji posesivnost izjednačava sa ljubavlju, i kome se ruši moćan, ali često neugodan svet mačoizma.

Mađarski film “Trezor” dobio je osam mađarskih nacionalnih nagrada i jedno je od izvanrednih ostvarenja na programu Glavnog takmičarskog programa festivala. Govori o kraju mađarske revolucije 1956, kada policija unajmljuje osuđenog pljačkaša da obije trezor Ministarstva unutrašnjih poslova.

Film “Bog postoji, ime mu je Petrunija”, rediteljke Teone Mitevske, dolazi iz Severne Makedonije, a svoju premijeru imao je u okviru Glavnog programa Berlinala 2019. Glavna protagonistkinja je Makedonka koja pokreće haos svojim upadom na tradicionalnu ceremoniju namenjenu isključivo muškarcima.

Nemački film “Delo bez autora” inspirisan je stvarnim događajima i govori o mladom studentu slikarstva Kurtu koji se zaljubljuje u koleginicu Eli, čiji se otac, poznati doktor i profesor Seband, protivi njenom izboru i čini sve da uništi ćerkinu vezu.


Publika će van konkurencije moći da pogleda i film „Izvinite, zaboravili smo vas” Kena Louča, takođe prikazanog u okviru ovogodišnjeg programa festivala u Kanu. Priča prati Rikija i njegovu porodicu u pokušaju borbe protiv duga koji vuku još od 2008. Nada u oporavak pojavljuje se sa blistavim novim kombijem i prilikom koju nudi sopstvena prevoznička firma.

Program Festivala evropskog filma Palić ove godine je proširen selekcijom „Novi evropski dokumentarni film”. Po izboru selektora Igora Toholja, publika će videti u nedelju, 21. jula, film “Varda od Anjes” (Agnes Varda and Didier Rouget), o profesionalnom životu nedavno preminule i nagrađivane francuske rediteljke Anjes Varde. Sledeće večeri, u ponedeljak, 22. jula, biće prikazan film belgijsko-francuske koprodukcije „Bez udarca” (Alexe Poukine), o devetnaestogodišnjoj Adi koja prihvata poziv za večeru od momka kojeg ne poznaje. U utorak, 23. jula, na programu je film “Gde si Žoao Žilberto?” (Georges Gachot), dok će u sredu, 24. jula, biti prikazan film „Wongar” srpske rediteljke Andrijane Stojković. Francuski dokumentarac “Proslava” (Olivier Meyrou), o poslednjoj reviji legendarnog modnog kreatora Iv Sen Lorana, biće prikazan u četvrtak, 25. jula.

Danas je na programu austrijski film “Kavalkada” (Johann Lurf), koji se poigrava našom percepcijom kroz interakciju dizajniranog vodenog točka sa stroboskopom. Iste večeri publika će moći da pogleda portugalski kontroverzni film “Park Chan – Wook, Amplified” reditelja Luiza Azeveda, kao i apstraktni film belgijsko-japanske koprodukcije “Noćni konj” (Jeroen Van Der Stock).

Tu su i filmovi srpskog reditelja Miloša Peškira “About Eye Around”, kao i film „Resonant Rust”, u kome se šifra ponašanja u urbanoj sredini transponuje u artefakt digitalne prirode.

Hrvatski film “Planine”, reditelja Hrvoslava Brkušića, predstavlja zbirku slika planina pronađenih u “Zora filmu”, kompaniji koja je pravila obrazovne filmove pedesetih. Jedan od ovogodišnjih najlepših i najmisterioznijih filmova, austrijski film “Nuit” (Alexander Bayer i Grzegorz Kielawski) govori o Katedrali Svetog Stefana u Beču na dosad neviđen način.

Poslednji film u okviru ove programske večeri je francuski film “Swatted” (Ismaël Joffroy Chandoutis), koji prati priče onlajn igrača koji govore o svojim problemima sa swattingom, fenomenom sajber-nasilja.

U utorak, 23. jula, biće održan program “S8 Night” u saradnji sa festivalom eksperimentalnog filma (S8) iz Španije, koji okuplja najuzbudljivije avangardne filmove, s naglaskom na proširenoj kinematografiji u svim njenim oblicima. S8 predstavlja mesto susreta kreatora, ljubitelja filma, studenata i profesionalaca industrije u dinamičnom okruženju gde su svi novi, inovativni filmski jezici, alati i potpore predstavljeni s ciljem da se kinematografija potvrdi kao jaka i životna umetnička forma.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar