PET NAJBOLJIH FILMOVA RUTGERA HAUERA: Ubistveni android i zavodjivi vuk

PET NAJBOLJIH FILMOVA RUTGERA HAUERA: Ubistveni android i zavodjivi vuk

EPA/REMKO DE WAAL


Holandski glumac Rutger Hauer, najpoznatiji po ulozi ubistvenog androida u filmu “Blejd raner” (Istrebljivač), preminuo je u 75. godini. Njegov agent Stiv Kenis je saopštio da je Hauer umro 19. jula u svom domu u Holandiji, gde je juče sahranjen.

Hauer je igrao u više od 100 filmova, a ovo su pet njegovih najboljih ostvarenja.

Blejd Raner (1981)

Hauer je bio malo poznat van Evrope pre Skyhawks-a iz 1981. godine, u kojem je glumio jednog od najomraženijih terorista ikada prikazanih na filmu. Međutim, njegov sledeći filmski spektakl bio je “Blejd raner” Ridlija Skota iz 1982. godine.

U njemu je ponovo igrao negativca Roja Betija, ali kako je objasnio, sa ljudskom stranom. U tom filmu čuveni je monolog koji se smatra jednom od najboljih scena smrti u kinematografskoj istoriji. Monolog koji je inače Hauer improvizovao.

“Video sam stvari koje vi, ljudi, ne biste verovali. Zapaljeni ratni brodovi blizu Oriona. Gledao sam C-zrake kako svetlucaju u mraku pored Tanhojzerove Kapije. Svi ti trenuci će biti izgubljeni u vremenu, kao suze na kiši. Vreme je da se umre…”

Za ulogu, Hauer je nominovan za najboljeg sporednog glumca za nagradu Saturn.

Žena soko (Ladyhawke, 1985)

U ovom filmu, Hauer se držao svojih žanrovskih korena, ali ovaj put izbegao je ulogu negativca u korist simpatičnijeg karaktera kapetana Navara.

Begunca spasava vitez Navara, kojeg takođe jure otkako je pobegao sa gospođom Izabju (Mišel Fajfer) za kojom biskup oduvek žudi. Gnevan, biskup je bacio kletvu na njih dvoje: Navara se noću pretvara u vuka, a Izabju danju u sokola.

Ljubavnici su neprestano mučeni svojim transformacijama i mogu se videti samo na tren, u zoru.

Bafi, ubica vampira (Buffy The Vampire Slayer, 1992)

Mnogi ne znaju da je hvaljena TV serija bila inspirisana prilično osrednjom komedija-horor filmom sa početka devedesetih. Hauer u ovom ostvarenju glumi glavnog vampira negativca. Kristi Svanson je Bafi (Kristy Swanson), praznoglava navijačica u školskom timu – sve što je interesuje su odeća i zabave. Sve dok ne upozna Merika (Donald Saterlend), i sazna kako je reinkarnacija moćne ratnice čija je misija – uništenje vampira.

I Merik i Bafi znaju da će zadatak biti ispunjen tek kada ubiju glavnog vampira. U sporednim ulogama pojavljuju se Hilari Svank i David Arkuete.

Ispovest opasnog uma (Confessions Of A Dangerous Mind, 2002.)

Hauerovi dani slave bili su odavno prošlost. Međutim, kada je režiseru Džordžu Kluniju bio potreban evropski glumac koji će da igra nemačko-američkog agenta u Istočnom Berlinu, ko je bio bolji od Rutgera Hauera?

Hauerov nastup u filmu koji je bio vredan Oskara bio je odstupanje od njegovog ranijeg rada.

Skitnica sa sačmaricom (Hobo with a shotgun, 2011)

U ovom filmu Rutger Hauer igra skitnicu sa sačmaricom. Skitnica se zaustavi u gradu u kojem nikad nije bio, te ostane zarobljen u urbanom haosu, u gradu kojim vlada kriminal kojim upravlja gangsterski šef. Ubrzo shvati da se promene na ovakvom mestu mogu uvesti samo sa oružjem u ruci…

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar