PETAK VEČE JE REZERVISANO ZA KULTURU: počinje BELEF

PETAK VEČE JE REZERVISANO ZA KULTURU: počinje BELEF


Svečano otvaranje 27. BELEF festivala odigraće se u petak, 22. juna u Kombank dvorani, u Dečanskoj 14, u Beogradu. Posetioci će imati prilike da od 20 časova vide nastup umetnika GIPAC Summer Music Festivala, koji dolaze iz Kine, a sa njima će nastupiti i solo virtuozi Beogradske opere.

Koncert povodom otvaranja Beogradskog letnjeg festivala 2018. (BELEF) pored sjajne muzike, kao i izvođačke integracije plesa i teatra, ističe i saradnju između grada Beograda, čuvenih međunarodnih organizacija poput: Global Intercultural Performing Arts Cast (GIPAC), International Prodigy Orchestra and Choir (IPOC), kao i Fonda za mlade talente.

Na repertoaru će se naći kompozicije: “Fantazija na srpske teme”, ruskog kompozitora Nikolaja Rimskog Korsakova; “Narodne pesme Somerseta”, engleskog kompozitora Ralfa Vogana Vilijamsa; “Fanfare za običnog čoveka”, američkog kompozitora Arona Koplanda; “Ples naroda Jao”, kineskih kompozitora Liju Tiješana i Mao Juana, kao i “Farandolu”, iz svite “Larlesen”, francuskog kompozitora Žorža Bizea.

Takođe, ovaj festival predstavlja idealnu priliku da se oda počast i poznatim pevačima poput Jasmine Trumbetaš Petrović, prvakinje opere Narodnog pozorišta u Beogradu, ali i onim pevačima koji su ranije sarađivali sa orkestrom IPOC Vanže Žang, Džongtao Li i Marije Jelić.

Osim izvođenja solo i duetskih numera uz pratnju orkestra, ceremonija svečanog otvaranja će biti zaokružena i zajedničkim nastupom pevača, plesača i orkestra okupljenih oko srpske tradicionalne numere “Tamo daleko” i “Libiamo” iz opere “La Traviata”, čuvenog italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija.

Ovogodišnji Beogradski letnji festival je omogućio publici 25 različitih događaja, kao što su koncerti klasične i zabavne pop muzike, dramske predstave, savremene igre, instalacije, izložbe, radionice i diskusije.

U realizaciji festivala su učestvovali Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Francuski institut za kulturu, kao i Ambasada Izraela i Austrijski kulturni forum.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar