Scena
20.09.2023. 22:05
Beta

LIFFE

Oni su pobednici filmskog festival u Leskovcu

Film
Izvor: Shutterstock

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem filma "Eskort" završeno je 16. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE.

Grand Pri "Živojin Žika Pavlović" pripao je reditelju Juraju Lerotiću za režiju filma "Sigurno mjesto", druga nagrada za režiju dodeljena je Pjeru Žalici za film "Praznik rada", dok je treća otišla u ruke rediteljki Nini Ognjanović za film "Ovuda će proći put".

Festival je održan od 14. do 19. septembra na više lokacija u Leskovcu, na kojima je prikazano više od 50 filmova, uz brojne prateće programa.

U konkurenciji je bilo osam filmova iz regiona po izboru selektora, hrvatskog reditelja i scenariste Ognjena Sviličića, a o pobedniku je odlučio žiri u sastavu Damjan Kozole, reditelj, Nenad Pavlović, reditelj i scenarista i Ljubomir Bandović, glumac.

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena je Goranu Markoviću za ulogu u filmu "Sigurno mjesto", dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala glumici Mariji Škaričić za ulogu u filmu "Tragovi".

Ove godine, na festivalu je ustanovljena nova kategorija "Divlji film" i nagrada koja nosi ime po legendarnom reditelju Dušanu Makavejevu, koja se dodeljuju za najbolju režiju u internacionalnoj selekciji, a čiji su selektori reditelji Uroš Tomić i Marko Sopić.

Tročlani žiri u sastavu Greta Skaki, glumica, Jan Dede, montažer i Rob Mos, reditelj, tu nagradu dodelili su američkom reditelju Šonu Prajsu Vilijamsu za režiju filma "Slatki istok".

Specijalna nagrada žirija za scenario dodeljena je iranskom filmu "Teheranske priče", dok je specijalnu pohvalu dobio film "Lice meduze" iz Argentine.

Nagrada Asocijacije filmskih festivala Srbije za najbolju režiju srpskog filma dodeljena je Dušanu Zoriću i Matiji Gluščeviću za film "Da li ste videli ovu ženu", dok je AFIFS nagradu za najbolju režiju filma srpske manjinske koprodukcije dodelio Josipu Žuvanu za režiju filma "Garbura".

LIFFE nagrada festivala za najgledaniji film na kulturnom prostoru Jugoslavije otišla je Luki Mihailoviću za režiju filma "Indigo kristal" koji je otvorio ovogodišnje izdanje festivala.

U kategoriji studentskog filma, Grand Pri "Radomir Bajo Šaranović" za najuspešnijeg mladog reditelja osvojio je Bojan Radanović sa Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, za režiju filma "Fender".

Druga nagrada pripala je Đorđu Petroviću sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu za režiju filma "Mamut", a treću nagrada osvojila je Tina Veličković sa Fakulteta dramskih umetnosti u Skopju za režiju filma "Tuga".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nova predstava za decu u "Radoviću"
1

"BRANIN ŽABLjI ORFEUM"

19.09.2023. 12:00

Nova predstava za decu u "Radoviću"

Predstava za najmlađi uzrast "BRANIN ŽABLjI ORFEUM“ uvodi žabe kao glavne junake putujućeg pozorišta koje izvode kolaž, koloplet numera i tako rekreiraju ne samo svet Braninih junaka već i samo putujuće pozorište i žanr vodvilja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve