Scena
21.08.2019. 15:30
R.E./Promo

Drugi zaredom međunarodni

POČEO DUNAV FEST: "Zvizdači" otvorili festival

dunav-film-fest-8.jpg

Drugi zaredom međunarodni filmski festival "Dunav Film Fest – Smederevo 2019." otvoren je u utorak 20. avgusta filmom "Zviždači" rumunskog

Drugi zaredom međunarodni filmski festival "Dunav Film Fest – Smederevo 2019." otvoren je u utorak 20. avgusta filmom "Zviždači" rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua koji svojim stvaralaštvom pomera granice rumunske i evropske kinematografije.

Publika će imati priliku da u drugom izdanju festivala u četiri programske celine pogleda najznačajnija filmska ostvarenja podunavske kinematografije i uživa u projekcijama pod otvorenim nebom u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Ljubitelji sedme umetnosti će u okviru takmičarskog programa uživati u osam naslova koji su nagrađeni ili prikazani na evropskim festivalima, a to su: bugarski film "Otac" Kristine Grozeve i Petra Valhanova, koji je dobio glavnu nagradu u Karlovim Varima, slovački film "Neka bude svetlost" reditelja Marka Skopa, za koji je glumac Milan Ondrik dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu u Češkoj, zatim nemački filmovi "Zlatna rukavica" delo Fatiha Akina, kao i "Izvan sistema" Nore Fingšajt, austrijski film Mali Džo, koji je nagrađen za najbolju žensku ulogu na ovogodišnjem Kanskom festivalu, mađarski film "Ruben Brant, Kolekcionar", reditelja Milorada Krstića, kao i domaće ostvarenje "Ajvar" Ane Marie Rossi.

Dunav film fest 17

Van konkurencije će biti prikazana ostvarenja "Bol i slava" Pedra Almodovara, "U tuđoj kući" Džejmsa Kanta i biografski film "Diego Maradona".

Povezane vesti - "Šavovi" u trci za nagrade Evropske filmske akademije

"Ljubav i moda", kultni film koji je premijerno prikazan u drugom ciklusu VIP Kinoteke, publika će imati priliku da pogleda u samom centru Smedereva na Karađorđevom trgu. Takođe, ljubitelji filma uživaće u digitalno restauriranim ostvarenjima kao što su "Nacionalna klasa", "Miris poljskog cveća", "Tri karte za Holivud"...

Ove godine u Centru za kulturu Smederevo biće na programu savremeni nemački film: "Delo bez autora", "Stiks", "Cut Off", "Niotkuda" i "Toni Erdman".

dunav film fest 2

 

"Dunav Film Fest – Smederevo 2019." se ove godine održava i organizuje uz podršku grada Smedereva, a u izvršnoj produkciji Centra za kulturu ovoga grada, a nagradu "Dunavska lađa" za najbolji film u takmičarskoj selekciji, biraće tročlani žiri koji čine Janko Popović Volarić, Radivoje Raša Bukvić i Nives Ivanković.

Mlade nade srpskog glumišta, Marko Grabež, Marko Vasiljević i Maja Šuša ove godine su članovi mladog žirija koji će odabrati najbolji film, najboljeg mladog autora i glumačko ostvarenje u Smederevu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve