Počinje 14. Festival internacionalnog studentskog teatra FIST

Počinje 14. Festival internacionalnog studentskog teatra FIST


U petak 10. maja od 20h, premijerom predstave “Sol na rane” u Zvezdara teatru, svečano će se otvoriti četrnaesti Festival internacionalnog studentskog teatra FIST. Ovogodišnji festival održava se pod sloganom “Samospoznaja” i trajaće od 10. do 17. maja u više beogradskih pozorišta, a svi programi biće besplatni.

Selekciju glavnog takmičarskog programa ove godine čini jedanaest studentskih predstava koje su nastale u okviru pozorišnih akademija iz Velike Britanije, Italije, Slovačke, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Srbije. Nagrade za najbolje predstave donosi žiri koji čine mladi pozorišni profesionalci – reditelj Jug Đorđević, glumica Milica Sužnjević i dramaturg Dejan Prćić.

“Ponosni smo što ćemo i ove godine imati priliku da ugostimo preko dve stotine gostiju iz inostranstva, koji će se tokom sedam festivalskih dana upoznati sa Beogradom i njegovom kulturom. Ove godine smo po prvi put sproveli regionalni konkurs za dramski tekst, osnovu za premijeru predstave koja otvara festival. Za pobednički tekst odabran je “Sol na rane” koji potpisuje Tea Matanović, studentkinja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a predstavu režira Rastislav Ćopić, student pozorišne režije sa Fakulteta Dramskih Umetnosti” – izjavila je PR festivala Marija Kovačevič.

IMG_0058
U nedelju, 12. maja od 12h, simboličnim puštanjem balona na Terazijama, svečano će biti otvoren i deo festivala Fistić, koji je namenjen najmlađoj publici. Fistić je festival dečijih pozorišnih predstava koji se održava u Pozorištu lutaka ,,Pinokio’’. Ove godine Fistić će otvoriti predstava ,,Dan kada sam naučila da letim’’ reditelja Patrika Lazića, koja počinje u 18h. Ove godine ambasadorka festivala biće Sandra Silađev, poznatija kao ,,Dinja’’, koja će i svečano otvoriti festival. Festival će trajati do utorka 14. maja, a najmlađe očekuju i kreativne radionice.

Pored glavnog programa i Fistić festivala, festival FIST razvija i edukativne sadržaje koji će se sprovoditi u okviru FIST LAB prostora, za čije potrebe će se izgraditi montažni objekat na Trgu Nikole Pašića. Edukativni program čini i radioničarski program “DRAMA QUEEN”, koji pod temom samospoznaje povezuje pitanja identiteta baveći se dreg umetnošću, kao i druga predavanja iz oblasti dramskih umetnosti.

IMG_0059

Predstave glavnog programa se izvode u beogradskim pozorištima među kojima su Narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Zvezdara teatar, Pozorište na Terazijama,
Beogradsko dramsko pozorište, Dom omladine Beograda, Bitef teatar, UK Vuk. Celokupan Fist festival je u organizaciji studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta Dramskih Umetnosti, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda.