Scena
24.02.2021. 16:16
Tanjug

"Podudarnost scenarija “Dare iz Jasenovca” i "Dece Kozare" posao za advokate"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Reditelj Lordan Zafranović izjavio je da mu je facinantno da postoji tolika podudarnost između scenarija “Ðeca Kozare” Arsena Diklića po kom on već godinama sprema film, i ostvarenja “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića.

"Da li i koliko film ima sličnosti, na to pitanje će odgovoriti pravnici u Srbiji, Americi i svim zemljama, gde taj film bude prikazan", istakao je režiser za televizij Nova S.

On je naveo da svakako ne odustaje od snimanja svog projekta.

"Želja mi je da filmom udarim na zlo, ali i da pronađem ljudskost u kojoj jedan čovek drugom daje ruku za budućnost", objasnio je autor legendarnih filmova kakav je “Okupacija u 26 slika", koji se bavi upravo ovom bolnom tematikom ratnih stradanja.

Povezane vesti - KO LOBIRA PROTIV "DECE KOZARE"

Istakao je da mu je drago što će u njegovom filmu sa delom sredstava kao kooproducent učestvovati i Srbija, i otkrio da trenutno traži kooproducenta i u Hrvatskoj, jer misli da je tamo potreban ovakav film, da je to način da oni sa sebe skinu tu senku ustaštva.

"To mora da bude cela istina i jedna vrsta molbe za oprost za ta ustaška nedela.

Pravo pitanje je kako će reagovati Hrvatska, i smatram da ne bi trebalo da propusti ovaj voz",naveo je Zafranović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Nemanja Jovanović

Osvrćući se na navodnu podudarnost scenarija za njegov film i Antonijevićeve "Dare" kaže da ukoliko se na sudu dokaže da je Antonijevićev film preuzeo delove iz Diklićevog scenarija, da očekuje da Diklićeva porodica i on kao saradnik na scenariju dobiju odšetu.

"Meni niko ne može uzeti ništa, jer mi želimo da napravimo film koji će biti prepoznat u celom svetu i koji će da ispoštuje talenat velikog Arsena Diklića", objasnio je Zafranović.

"Deca Kozare" je uveliko poznat filmski projekat koji nije prolazio na konkursima Filmskog centra Srbije, a Zafranović je podsetio da je uvek bilo problema sa finansiranjem tog budućeg filma, koji je pripremao još pre poslednjeg rata, ali su onda događaji u bivšoj Jugoslaviji sve zaustavili.

Povezane vesti - INTERVJU LORDAN ZAFRANOVIĆ: "Deca Kozare" žestok krik protiv zla

Kako je izjavio i, tada je na konkursima za finansiranje "brutalno zaustavljen", jer su njegovi scenariji uvek bili odbijeni.

Zafranović se osvrnuo i na najavu da će "Dara" biti emitovana kao mini serija, ali i snimljen nastavak sa temom Oluje, uz komentar ironičan komentar da je Antonijević " "jedan interesantan lik koji je došao iz Amerike, kao spasilac".

"Znate kada su pape, carevi i bogati ljudi hteli da rade velike umetničke stvari, uzimali su telentovane ljude. Srpski film je veliki i ima velike talente i nije mi jasno zašto neko od njih nije angažovan, neki veliki talenat iz Srbije, da uradi taj film", zapitao se Zafranović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve