Scena
11.06.2020. 16:31
R. E. / Taste of Cinema

Zlatne maline, poznate

POGREŠNA PROCENA? Ovi filmovi su nominovani za Zlatnu malinu

shutterstock_753798850-1.jpg

Zlatne maline, poznate i kao obrnuti Oskari, dodeljuju se svake godine najgorim holivudskim filmovima i ljudima koji su učestvovali u

Zlatne maline, poznate i kao obrnuti Oskari, dodeljuju se svake godine najgorim holivudskim filmovima i ljudima koji su učestvovali u njihovom stvaranju. Neke od kategorija ove manifestacije su: Najgori film, Najgori glumac u glavnoj ulozi, Najgora glumica u glavnoj ulozi i Najgori režiser.

Ovu neslavnu nagradu su tokom godina dobijali visokobudžetni promašaji, pretenciozni umetnički filmovi i filmovi u kojima su se poznati glumci i glumice posebno obrukali. Ponekad, međutim, za Zlatnu malinu su nominovana i neka ostvarenja koja danas važe za filmska remek-dela. Taste of Cinema u nastavku donosi neke od filmova za koje se vremenom ispostavilo da su nominovani bez razloga.

https://www.youtube.com/watch?v=Too3qgNaYBE

Povratak Betmena (1992)

Tim Bartonov nastavak filma Betmen (1989) bio je donekle neshvaćen u trenutku kada je izašao. Mnogi su smatrali da je previše mračan i nasilan, a neki ljudi nisu bili oduševljeni načinom na koji je Deni Devito tumačio glavnog negativca Osvalda Koblpota (Pingvina). On je čak bio nominovan za Zlatnu malinu u kategoriji Najgori glumac u sporednoj ulozi. Gledano iz današnje perspektive, to je bilo prilično nefer i fanovi Povratka Betmena smatraju da je Deni Devito bio mnogo ubedljiviji u ovom filmu nego Mišel Fajfer i Kristofer Voken, koji su tumačili druge negativce.

https://www.youtube.com/watch?v=oSMOEKEcjqk

Lice sa ožiljkom (1983)

Verovali ili ne, Brajan De Palma je za svoj rad na filmu "Lice sa ožiljkom" nominovan za najgoreg režisera na dodeli Zlatnih malina 1983. Ovaj režiser svakako nije bezgrešan i ima svoje promašaje (npr. Misija na Mars), ali "Lice sa ožiljkom" se sigurno ne ubraja među njih. Kritičari su prvobitno bili zgroženi nasiljem u ovom filmu, ali danas ga svrstavaju među najbolje gangsterske filmove ikada.

Isijavanje (1980)

Horor klasik Stenlija Kjubrika često nalazi svoje mesto na listama najboljih filmova ovog žanra. Na početku prikazivanja, međutim, mišljenja o filmu su bila podeljena. Neki su tvrdili da je previše spor, drugima je smetalo što puno odstupa od istoimenog romana Stivena Kinga, a postoje i oni koji nisu bili baš oduševljeni glumom Džeka Nikolsona. Slavni glumac je možda ostao pošteđen na prvoj dodeli Zlatnih malina 1980, ali njegova koleginica Šeli Duval i sam Stenli Kjubrik nisu imali tu sreću. Šeli je nominovana za najgoru glumicu u sporednoj ulozi, a Kjubrik za najgoreg režisera.

https://www.youtube.com/watch?v=Ohws8y572KE

Nemoguća misija (1996)

"Nemoguća misija" je jedan od najuspešnijih filmskih serijala ikada. Do sada je snimljeno šest delova sage o agentu Itanu Hantu sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi, i svaki od njih je bio zadovoljavajućeg kvaliteta. Prvi film, koji je snimljen 1996, i dalje je po mnogima najbolji. Iz tog razloga nas čudi da su njegovi scenaristi Robert Taun, Dejvid Kep i Stiven Zejlijan nominovani za Zlatnu malinu u kategoriji Najgori napisani film koji je zaradio više od 100 miliona dolara.

https://www.youtube.com/watch?v=FCctqbRrsBQ

Vol Strit (1987)

Oliver Stounov film o finansijerima na Vol Stritu je jedini film u istoriji koji je nagrađen i Oskarom i Zlatnom malinom. Majkl Daglas, glumac koji je tumačio beskrupuloznog finansijera Gordona Geka, zaslušno je dobio Oskara za najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Deril Hana, njegova koleginica iz filma koja je glumila Derijen Tejlor, s druge strane, dobila je Zlatnu malinu u kategoriji Najgora glumica u sporednoj ulozi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
20.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve