POSLE 40 GODINA: Restauracija Rembrantove “Noćne straže” UŽIVO

POSLE 40 GODINA: Restauracija Rembrantove “Noćne straže” UŽIVO


Slavni Amsterdamski Rijksmuseum započeo je najveću restauraciju Rembrantove “Noćne straže”, podižući ogroman stakleni kavez oko slike, kako bi javnost mogla da posmatra radove uživo.

Multimilionerski remont ogromnog remek-dela iz 1642, jedne od najpoznatijih slika na svetu, takođe će biti prikazan na internetu da “svi u svetu” mogu da vide.

“Operacija Noćna straža je najveće i najsveobuhvatnije istraživanje o Rembrantovom remek-delu u istoriji. Ona ima za cilj da očuva sliku za budućnost i odvija se pred publikom u posebno dizajniranoj staklenoj prostoriji”, navodi se u saopštenju muzeja.

Od Rembranta je gradonačelnik i vođa Civilne garde Amsterdama Frank Banink Kok tražio da naslika oficire i druge pripadnike takozvane milicije koja je nosila naziv “Noćna straža”. Čuvenu sliku karakteriše igra svetla i senke po kojoj je holandski majstor veoma poznat. Tokom poslednja tri veka, Rembrantova slika je preživela naciste, gubitak velikih delova sa svake strane slike prilikom prenosa i tri vandalska napada.

Rembrant_30

Poslednja velika restauracija obavljena je pre 40 godina, nakon što je mentalno oboleli čovek prerezao sliku nožem. Međutim, stručnjaci su nedavno primetili promene na slici, sa belom izmaglicom koja se pojavljuje na nekim delovima, posebno u području koji je oštećen nožem.

detail kwast

Stručnjaci će pregledati sliku koristeći fotografiju visoke rezolucije i kompjutersku analizu svakog sloja, uključujući lak, boju i platno, pre nego što odluče o najboljim tehnikama restauracije. Radovi će se odvijati u staklenoj kutiji koju je dizajnirao francuski arhitekta Žan Mišel Vilmot.

“Ovo istraživanje i restauracija će se sprovesti uz posmatranje sveta… Tako da bez obzira gde se nalaze, mogu da je  vide”, dodali su iz Muzeja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar