Scena
15.06.2020. 12:21
R. E. / Blic.rs

Pre četiri godine Manda je otišao „s one strane duge“

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na današnji dan pre četiri godine Milorad Mandić Manda nas je iznenada napustio. Preminuo je 15. juna 2016. godine na premijeri komada „Petar Pan“. Život našeg proslavljenog glumca ugasio se usred premijere dečje predstave u UK „Vuk Karadžić“. Glumcu je pozlilo na sceni, ali uprkos svim pokušajima da ga spasu, njegovo srce je prestalo da kuca u 56. godini.

"Manda je igrao Kapetana Kuku, a ja njegovog pomoćnika Smija. Na početku predstave Manda mi pada u naručje, i mi zajedno padamo sa broda. Mislio sam da Manda improvizuje, nisam ni slutio da je doživeo infarkt. Iste večeri sam igrao u Narodnom pozorištu predstavu „Knjiga druga“. Bio mi je haos u glavi, telu, izmaglica, neverica... Setio sam se da je „gluma kao lek“. Koncentracija te uvodi u neki drugi život i uspeš da zaboraviš šta se dogodilo desetak minuta pre toga. Ovo je predivan posao, ali i surov. Ovakve situacije, nadam se, ojačaju te i kao čoveka i kao glumca“, ispričao je tada za „Blic“ glumac Dušan Matejić.

Povezane vesti - MANDIN ODLAZAK: Poznati glumac preminuo na premijeri predstave

Mandina bogata karijera započela je kada je u svojoj 21. godini postao član beogradskog amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija. Šest godina kasnije diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Nakon diplomiranja je postao član beogradskog dečjeg pozrišta „Boško Buha“. Godine 1989. je snimio više od 270 epizoda emisije „Bajka za laku noć“. Od 1989. do 1995. godine je vodio emisiju za decu „S one strane duge“, što ga je uz Branka Kockicu, učinilo najpopularnijim dečjim glumcem i zabavljačem.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto; IMDB

Govor Anice Dobre na komemoraciji Miloradu Mandiću Mandi u Narodnom pozorištu ostavio je snažan utisak na sve prisutne. „Život nije lak za one koji sanjaju, a to je naš Manda. Imati meko srce u današnjem svetu je hrabrost. Nosio je istinu u svojim plavim očima. Mando hvala ti što si čuvao nas i izvini što nismo čuvali tebe“, tada je rekla Anica Dobra.

Povezane vesti - Omiljeni glumac ispraćen uz jecaje kolega i pesmu “Nesanica” 

Od 2017. godine, na Filmskim susretima u Nišu ustanovljena je nagrada za najbolju komičnu ulogu „Milorad Mandić Manda", koja ima za cilj očuvanje dela i lika umetnika čije ime nagrada nosi i afirmaciju komedije kao glumačkog izraza.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve