Scena
01.01.2022. 09:43
Tanjug

Los Anđeles

Preminula Beti Vajt

Beti Vajt, 1. 1. 2022.
Izvor: EPA / PAUL BUCK

Legendarna američka glumica Beti Vajt preminula je u svom domu u Los Anđelesu u 100. godini.

Izvor blizak glumici naveo je da Vajt nije bolovala ni od kakve bolesti niti se od bilo čega lečila, te da se smatra da je umrla prirodnom smrću.

Beti Marion Vajt Luden rođena je 1922. godine u Ouk Parku (Ilinois, SAD) i smatra se pionirom rane televizijske produkcije u SAD.

Već sa osam godina pojavila se u jednoj epizodi radio američkog programa "Empajer bilders", a karijeru na televiziji je započela 1939. godine, tri meseca po završetku srednje škole.

Pored toga, radila je i kao model, a prve uloge odigrala je u Malom teatru "Blis Hejden".

Na početku Drugog svetskog rata, napravila je pauzu u karijeri i posvetila se volontiranju u američkoj organizaciji "American Women''s Voluntary Services."

Vajtina karijera duga je više od devet decenija, a u njoj se posebno ističu najpre televizijska komedija "Život sa Elizabet" (1952-1955), kada je Vajt bila jedna od malobrojnih žena koje su u to vreme imale punu kreativnu slobodu ispred i iza kamere.

Godine 1954. Vajt je bila producent i svoje emisije "D Beti Vajt šou", gde je uživala punu kreativnu slobodu.

Sahrana epohe

Marko Živić

marko Živić

Marko Živić

23.10.2021. 17:20

Sahrana epohe

Među Vajtinim mnogobrojnim ulogama najzapaženija je rola Rouz Najlund u sitkomu "Zlatne devojke" (1985-1992), koja je najomiljenija među fanovima ove glumice.

Glumila je i u serijama "Bouns", "Vruće u Klivlendu", i, između ostalog, dala glas boginji Hestiji u animiranom filmu "Herkul".

Od 2009. godine i uloge bake Eni u filmu Veridba pored Sandre Bulok, njena popularnost u Americi je ponovo naglo porasla, a 2011. godine je proglašena za najpopularniju i najomiljeniju javnu ličnost u SAD.

Dobitnica je mnogih priznanja, uključujući nekoliko Emi nagrada i tri američke nagrade za komediju, a vlasnica je i zvezde na Bulevaru slavnih u Holivudu.

Vajt se bavila humanitarnim radom i radila uz mnoge organizacije za zaštitu životinja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sahrana epohe
marko Živić

Marko Živić

23.10.2021. 17:20

Sahrana epohe

Daske koje mnogima život znače ostale su bez još jednog para cipela... Bez još jednog aplauza, inspiracije, šanse da publika iz teatra izađe za nijansu bolja
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve