Scena
03.02.2023. 15:30
R. E.

U 88. godini

Preminuo čuveni dizajner Pako Raban

Pako Raban
Izvor: EPA / OLIVIER HOSLET

Jedan od najpoznatijih modnih dizajnera na svetu, Pako Raban, preminuo je u petak, petnaest dana pre svog 89. rođendana.

Rabanovu smrt je potvrdio "Puig", matična kompanija njegovih brendova, rekavši da je "obeležio generacije svojom radikalnom vizijom mode i da će njegovo nasleđe nastaviti da živi", prenosi BBC.

Čuveni modni kreator je stekao svetsku slavu zbog svog ekscentričnog dizajna, a rođen je kao Fransisko Rabaneda Kuervo, 18. februara 1934. godine. Njegova majka je bila glavna krojačica u prvoj modnoj kući Kristobala Balensijage.

Raban se sa porodicom, zbog Španskog građanskog rata, preselio u Pariz 1937. godine, gde je studirao arhitekturu u Nacionalnoj školi lepih umetnosti, a tokom studija zarađivao je novac praveći skice za modne kuće "Dior" i "Živanši".

Svoj brend 1966. godine, predstavio je kao "Manifest: 12 nenosivih haljina u savremenim materijalima“, a parfeme je počeo da kreira 1968.

Između ostalog je poznat i po zelenom kostimu koji je nosila Džejn Fonda u naučno-fantastičnom filmu "Barbarela" iz 1968.

U saopštenju koje izdala kompanija "Puig", njen direktor Hose Manuel Albesa je rekao: "Pako Raban je učinio transgresiju magnetnom. Ko bi još mogao da navede Parižanke da kupuju haljine od plastike i metala?"

Španski dizajner je bio poznat i kao veliki ekcentrik. Tvrdio je da je proživeo nekoliko života, da je poznavao Isusa, video Boga tri puta, da su ga posetili vanzemaljci, da je ubio Tutankamona, kao i da je star 75.000 godina, piše na njegovoj Vikipedija stranici.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Igor Todorović: Moda je švedski sto za kojim se mnogi prejedu
Igor Todorović

Intervju

26.11.2021. 07:05

Igor Todorović: Moda je švedski sto za kojim se mnogi prejedu

Tekstilna industrija u Srbiji gotovo da i ne postoji, ali nas to ne sprečava da ipak imamo "Beogradsku nedelju mode“, "Srpsku nedelju mode“, ranije i "Fashion Selection“, dakle najmanje tri velike modne manifestacije koje uvek imaju brojne revije, publiku, medijsku pažnju. Kako to objasniti?
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve