Scena
23.12.2020. 12:00
R. E. / Tanjug

Preminuo glumac Pero Kvrgić

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Legendarni pozorišni, filmski i televizijski glumac Pero Kvrgić preminuo je u Zagrebu u 94. godini, prenose hrvatski mediji.

Poslednje godine života proveo je u Domu za starije osobe u Lašćinskoj.

Rođen je u Moravicama u Gorskom kotaru, 4. marta 1927. godine.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri glumio je u svim većim hrvatskim pozorištima, a često smo ga mogli videti u filmovima i TV serijama.

Veliku popularnost u SFRJ stekao je ulogom u seriji "Velo misto" Miljenka Smoje.

U karijeri je imao preko 190 uloga, a glumio je čak i u poznim godinama tako je sa "Stilskim vježbama" na pozornici proslavio 90. rođendan.

Dobitnik je brojnih nagrada među kojima je i nagrada "Vladimir Nazor" za životno delo.

"Gluma je život i život je gluma, to je jedinstven fenomen. Neposredno promatranje života jedna je od bitnih glumačkih osobina. Danas je drugačije vrijeme i drugačiji teatar, promijenila se terminologija. Ne govori se više o predstavi nego o projektu. Glumac je danas izvođač, izvođač radova (smijeh), kao građevinar. Režiser je preuzeo ingerenciju autora, koji se mijenja, dodaju se tekstovi, oduzimaju i bacaju. Promatranje životnih detalja jako je važno, jer kažu: 'Bog je u detalju i đavo je u detalju.' Preko detalja se otkrije osoba i tako sam ja pristupao. I onda sam u detalju otkrivao pojedine osobe i unosio ih u uloge. Danas glumac služi režiseru kao izvođač radova ili kao njegov rukopis", kazao je u jednom od intervjua koji je dao za hrvatski list Novosti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
19°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve