Scena
03.07.2022. 14:10

Pozorišni reditelj

Preminuo Piter Bruk

Sveća
Izvor: Shutterstock

Britanac Piter Bruk, jedan od najuticajnijih pozorišnih reditelja 20. veka, umro je u 98. godini, saznaje agencija Frans pres.

Bruk je rođen u Velikoj Britaniji ali veliki deo svoje karijere proveo je u Francuskoj, gde je na čelu svog pariskog teatra Les Bouffes du Nord preispitivao teatarsku formu. Kako je navedeno Bruk je umro juče.

Krajem 1960-ih posle desetine uspeha, među kojima i postavki brojnih komada Šekspira, i rada sa velikanima od Lorensa Olivijea do Orsona Velsa odlučio je da dodje u Francusku gde je počeo svoj eksperimentalni period obeležen teorijom "praznog prostora".

Kultni umetnik, koji je režirao više od 100 komada i razvio teoriju o praznom prostoru kako bi publici ostavio mašti na volju, smatra se ikonom avangardnog pozorišta.

U Francuskoj je postavio monumentalne komade, sa glumcima iz raznih kultura.

Sahrana epohe

Marko Živić

marko Živić

Marko Živić

23.10.2021. 17:20

Sahrana epohe

Njegov najpoznatiji komad je "Mahabharata" o indijskom epu od devet sati (1985), adaptirana je za film 1989. godine.

Tokom 1990-ih  kada je trijumfovao u Velikoj Britaniji sa komadom Samjuela Beketa "Divni dani", kritičari su ga pozdravili kao najbojeg reditelja koji je London imao

Posle avanture od više od 35 godina u teatru "Buf di Nor" Piter Bruk je napustio čelo teatra 2010. godine sa 85 godina, ali nastavio do nedavno da režira. 

Reditelj je uvek odbijao etiketu da se bavi angažovanim pozorištem, već uvek ponavlja da su njegovi komadi namenjeni samorefleksiji i razvoju duhovnosti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
32°C
16.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve