“PRIČE NOVČANICA”: Izložba povodom jubileja Muzeja grada Beograda

“PRIČE NOVČANICA”: Izložba povodom jubileja Muzeja grada Beograda


U Zbirci za novac i medalje Muzeja grada Beograda već pedeset godina čuva se Legat Đorđa Novakovića. Povodom ovog jubileja Muzej je priredio izložbu “Priče novčanica”.

poljski asignat PRIČE NOVČANICA

Na izložbi su prikazane papirne novčanice koje pripadaju drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20 veka. Izuzetke čine poljski i francuski asignati i nekoliko austrijskih novčanica s početka 19. veka. Izložene su papirne novčanice zemalja koje su nastajale i nestajale sa istorijske karte Balkana – Kneževine Srbije, Kraljevine Srbije, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, Crne Gore, marionetskih država za vreme Drugog svetskog rata, zatim posleratna izdanja Demokratske Federativne Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i novčanice većine evropskih zemalja – Albanije, Austrije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Mađarske, Nemačke, Norveške, Poljske, Čehoslovačke i Slovačke, Rusije, Rumunije, Francuske, Holandije, Španije, Portugalije i vanevropskih zemalja – Kine, Turske, Alžira, Argentine, Burme, Egipta, Cejlona, Japana, Libana i Izraela.

carska rusija petenka PRIČE NOVČANICA

Osim novčanica na izložbi su prikazani i izloženi lični predmeti legatora kao i fotografije, poštanske marke i drugi predmeti iz privatnih i iz zbirki Muzeja grada Beograda.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar