Scena
01.06.2020. 15:23
R. E.

Odavno smo prihvatili da

PRIČE O NEČIJIM IDOLIMA: Sportski dokumentarci koje morate pogledati

w_55163033.jpg

Odavno smo prihvatili da je sport, posebno kod muške populacije, jedna od najbitnijih sporednih stvari u životu. Retko šta može da se poredi

Odavno smo prihvatili da je sport, posebno kod muške populacije, jedna od najbitnijih sporednih stvari u životu. Retko šta može da se poredi sa adrenalinom koji prouzrokuje gol u poslednjim minutima meča, ili sa ljubavi prema voljenom klubu.

Međutim, pored dešavanja na tereneu, podjednako umeju da budu zanmljive i priče o sportistima koje prate njihove živote van terena. Te priče nam pružaju dramu, konflikte i otkrivaju nam karakter pojedinca. Zbog toga je sport idealna tema za dokumentarce.

U to su se uostalom uverili i svi oni koji su poslednje nedelje proveli u iščekivanju nove epizode "Poslednjeg plesa", dokumentarca o velikom Majkl Džordanu i njegovim Bulsima.

 

Upravo period proveden uz epizode "Poslednjeg plesa", navele su nas na razmišljanje koji su to još sportski dokumentarci koji se jednostvno moraju pogledati. Ukoliko ste uživali u priči o Majkl Džordanu, onda nema sumnje da će vam se svideti i izdvojeni dokumentarci u nastavku teksta.

1. Sena (2011)

Ovaj dokumentarac je posvećen čuvenom brazilskom vozaču Formule 1 Ajrtonu Seni. U njemu su korišćeni isključivo arhivski snimci koji prikazuju Senin život u žiži javnosti, njegov uspon do jednog od najboljih vozača Formule 1 svih vremena, a na kraju i najtragičniji dan u istoriji ovog sporta.

https://www.youtube.com/watch?v=QOQLeqRcgKc

Film je snimljen u punoj saradnji sa porodicom Aertona Sene koja je dala dozvolu da ovo bude prvi dokumentarni dugometražni film o njegovom životu.

2. Free Solo

U dokumentarcu "Free Solo", američki alpinista Aleks Honold pokušava da se popne uz stenu El Kapitan u Nacionalnom parku Josemiti. Njegov prijatelj Džimi Čin ga prati sa svojom kamerom u ovom nastojanju i beleži jednu od najinspirativnijih priča o ljudskoj istrajnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=urRVZ4SW7WU

3. Snovi pod obručima

Glavni protagonisti dokumentarca Snovi pod obručima su dva srednjoškolca iz Čikaga koja sanjaju da postanu košarkaške zvezde. Film traje gotovo tri sata i sniman je čak pet godina.

https://www.youtube.com/watch?v=-TRIx7oD3lo

4. Pumping Iron (1977)

Pumping Iron je dokumentarac koji je svetu predstavio Arnolda Švarcenegera. Fokus filma je na Mister Olimpija takmičenju u bodibildingu 1975. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=e1vprTwGQ4M

5. Tajson (2008)

„Čelični Majk“ je otvorio dušu u ovom dokumentarcu o njegovom životu i sportskoj karijeri. Ne bi trebalo da ga propustite, čak i da niste veliki fan kontroverznog boksera.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve